En Fazla Kaç WordPress Eklentisi Kullanmalısınız?

Son yıllarda web sitelerinin kurulumunda en çok kullanılan WordPress kullanıcılarına en iyi hizmeti sunmak için sürekli onlara eklentiler sunmaktadır. Her eklentinin web sayfasının gelişimi için hayati derecede önemli olduğu ve her birinin işlevinin çok etkili olduğu unutulmamalıdır. WordPress web sitelerinin kurulması için kişilerin herhangi bir yazılım dili bilmesine gerek yoktur. Yazılım ile arası iyi olmayan kullanıcılar WordPress eklentilerini kullanırken haklı olarak bazı tereddütler yaşayabilmektedir. Bu kullanıcılar WordPress eklentilerinin web sayfalarının performansını, güvenliğini ve hızını nasıl etkilediğini merak etmekte ve bazen kulaktan dolma bilgilerle yanlış yönlendirilebilir. 

Kullanıcıların web sitelerine kaç tane eklenti kullanacakları sitelerinin durumuna bağlıdır. Ancak bundan önce kullanıcıların eklentiler hakkında doğru bilgilere sahip olmaları gerekir. Eklentilerin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olan kişiler web siteleri içinde gerekli sayıda eklenti kullanmaktadır.

WordPress Eklentileri Hakkında

WordPress eklentileri genel olarak web siteleri ile ilgili birer uygulama görevi görür. Eklentiler ile web sitesinin işlevselliği gelişir. Örneğin kullanıcılar eklentiler ile iletişim formları, Facebook yorumlarını web sitesinde gösterme, tek tıkla sayfa çoğaltma gibi eklentiler ile web sitesinin etkinliği artırılabilir. Bu ve bunlar gibi binlerce WordPress eklentisi PHP programlama diline sahiptir. Bu programlama kodları web sitelerinin barındırma sunucularında çalışır ve bu kaynakları kullanmaktadır. Kullanıcıların eklentilerden en iyi şekilde yararlanmaları için WordPress’in kaliteli bir barındırma şirketini seçmelidir.

WordPress Eklentileri Hakkında

WordPress’in dünya üzerinde popüler olmasını sağlayan en önemli durum eklentileri olmuştur. Yıllar içinde WordPress eklenti sayısını artırarak şu anda güncel olarak 56.614 eklentiye sahiptir. Bu eklentiler ücretsiz olup kullanıcıların ihtiyaçlarına göre diğer şirketler ve geliştiriciler tarafından ücretli olarak binlerce premium WordPress eklentisi de bulunuyor. Bu eklentiler olmadan kullanıcıların web sitelerini büyümeleri oldukça zordur. Çünkü güvenlikten özelleştirmeye, SEO geliştirmeden yönetime kadar her alanda bunlara ihtiyaç vardır.

Eklentiler ile web sayfasının akla gelebilecek her şeyi yapmasını sağlayan araçlardır. Özellikle yeni web sitesi kuran kullanıcıların eklentilere karşı korkuyla yaklaşsada düzgün kodlanmış eklentiler çoğunlukla web sitesinde herhangi bir sıkıntıya sebep olmaz. Fazla eklenti kullanan web siteleri hakkında ortaya atılan çoğu kötü yorum web siteleri barındırma teknisyenleri ve tasarımcılarının safsataları olabilmektedir. Ortaya çıkan sorunlar eklenti sayısı ile ilgili değildir. Sorun genelde eklentilerin web sayfalarında düzgün bir şekilde kurulmaması kaynaklanır.

Eklentiler ile ilgili herhangi bir problem ile karşılaşmamak için kodlamaya dikkat etmek gerekir, aksi takdirde web sitesinin düzgün kodlanmamış eklentiler nedeniyle yavaşlatabilir. Böyle bir durumla karşılaşan web siteleri sahipleri uzman bir destek aldığında genellikle uzman kişiler eklentilerin fazla olmasını sebep gösterir. Çünkü eklenti sayısı az olan bir web sitesinde hatayı bulmak kolaydır. 

Eklentiler Web Sitelerini Nasıl Etkiler

Her biri web sitesine ayrı katkıda bulunan eklentilerin web siteleri üzerinden çeşitli etkileri vardır. Web sitelerinde ön uçları etkileyen, arka uç ve yönetici alanını etkileyen eklentiler mevcuttur. Örneğin iletişim formları için kullanılan eklenti on uç, WordPress yedekleme eklentileri de arka uç eklentileri dir. Ayrıca bazı eklentilerde web sitesinin her yerinde çalışabilmektedir. Eklentilerin web sitesini nasıl etkileyeceğini belirleyen kriterlerden biri de nereye yüklendir. Bazı eklentiler web sitesini etkilmezken bazıları da yavaşlatabilir. Kırık link kontrolü gibi eklentiler zaman zaman web sitelerini yavaşlatabilir.

Kullanıcılar web sitelerinde gerçekleşmeye sebep olan bu eklentileri yüklerken HTTP isteklerinide ayarlamalıdırlar. HTTP eklentilerin yaptığı işleri stilize etmeye yarar.  Yani eklentinin düzgün çalışması için ek stillere ve komut dosyalarını ihtiyaç vardır. Eklenti yüklendiğini beraberinde ek stiller ve komut dosyaları kaydeder kullanıcılar bu kayıtları silerek, eklenti stillerini style.css dosyası ile birleştirebilir. Eklenti komutlarını ise JavaScript ile birleştirmek faydalı olacaktır. Bazı eklentiler web sitesinde herhangi bir sorun yaratmaz, sorun yaratmayan eklentileri şu şekilde kategorize etmek mümkündür.

Monsterlnsights veya Jetpack istatistikleri, analizleri daha yakından ölçülebilir bir şekilde izlenebilir. Bunun için WordPress için Google Analytic Eklentileri kullanılır.

E-mail katılım formları eklemek ve web sitesini daha yakından izlemek için OptinMonster gibi eklentiler kullanmak mümkündür.

Kullanıcılar tarafından unutulmaması gereken bir hususta, doğru kodlanmasından eklentiler web sitelerinin güvenliğini tehdit etmektedir. Bu yanlış kodlamaları ve hataları tespit etmek için kullanıcıların imdadına başka bir eklenti yetişecektir. Sucuri gibi WordPress güvenlik Eklentileri binlerce web sitesini tarayarak hataların ve güvenlik açıklarının olduğu eklentiyi tespit ederler. Bu güvenlik eklentileri sayesinde internet korsanları açıkları bulmadan güvenlik eklentileri olayları çözmüş olur.

WordPress Web Sayfaları İçin Eklenti Sınırı Var Mı?

Web sitesini yeni kuran veya web sitesini geliştirmek isteyen kullanıcıların gerektiği kadar eklenti kullanmaları uygun olmaktadır. Ortalama bir işletmenin sahip olduğu web sitesinde 25-40 eklenti olması yaygın bir durumdur. Ancak WordPress sayfalarında trafiği yoğun olan, tam işlevli web sitelerinde eklenti sayısı 50’yi aşmaktadır. Web sitelerinde bulunan bazı kavramlar sitelerin sahip oldukları aktif eklenti sayısını ifade etmektedir. Bunlar; 

  • MonsterInsights – 68 aktif eklenti
  • OptinMonster – 67 aktif eklenti
  • WPForms – 54 aktif eklenti
  • WP Mail SMTP – 39 etkin eklenti
  • RafflePress – 17 aktif eklenti
WordPress Web Sayfaları İçin Eklenti Sınırı Var Mı?

Kullanıcılar seçilen eklentiler WordPress kodlamalarına uygun olan kaliteli eklentilerden seçildiğinde eklenti sayısının fazla olması web sitesini olumlu yönde etkileyecektir. WordPress kullanıcılarına herhangi bir eklenti sınırı koymaz. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre web sitelerinde istedikleri sayıda eklenti kullanabilirler. Ancak dikkat etmeleri gereken en önemli nokta bu eklentilerin kodlamaları kesinlikle doğru olmalı. Kodlamalarında herhangi bir problem olan eklentiler web sitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kullanıcılar en iyi WordPress eklentilerini seçmek için WordPress.org eklenti dizinini indirerek en iyi eklentileri daha kolay seçebilirler. En eklentinin kriteri güncellenme süresi, kullanıcı yorumları ve kaç web sitesinde kullanıldığı dır. Bunlara sahip olan eklentiler genel olarak güvenilir eklentiler olmaktadır.

Genel olarak bir web sitesi için eklenti sınırının ve kullanılacak eklenti sayısının olmadığı kullanıcılar tarafından bilinmelidir. Web siteleri mutlaka ihtiyacı olan eklentileri kullanmalı ve bu eklentilerin siteleri daha kaliteli hale geldiği bilinmelidir. Burada kullanıcıların yapacağı tek şey eklentilerini seçerken web siteleri için uygun ve kullanışlı eklentileri seçmeleri olacaktır.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir