En iyi 10 Ücretsiz Blog Platformu

Düşük bütçeyle kendi blogunuzu oluşturmak için en iyi ücretsiz blog platformunu mu arıyorsunuz?

Düşük bütçeyle kendi blogunuzu oluşturmak için en iyi ücretsiz blog platformunu mu arıyorsunuz?

Kendi blog platformunuzu oluşturmak istiyorsanız WordPress’i kullanabilirsiniz. Siteniz için bir üye (abone) topluluğu oluşturmak için Substack veya Ghost’u kullanıp, yerleşik bir kitleye (üye grubuna) erişmek veya diğer birçok seçenek arasından seçim yapmak için Medium’u kullanabilirsiniz.

Sizler için 10 farklı ücretsiz blog platformu listeleyeceğiz ve ihtiyaçlarınıza uygun blog platformunu bu yazımızdan seçebileceğinize eminiz.

1. WordPress.org

WordPress

2021 yılı ve öncesi indirme rakamlarına göz atarsak WordPress bir blog veya genel olarak herhangi bir web sitesi oluşturmanın en popüler yoludur. WordPress, ilk yıllarında sadece bir blog platformu olarak başladı fakat sonraki yıllarda kullanıcılarına web site oluşturma çözümü de sağladı. Bir blog platformu olarak başlamış olsanız bile daha sonra blogunuzu e-ticaret sitesi ya da danışmanlık sitesi hatta çevrimiçi eğitim sitesi haline getirebilirsiniz.

WordPress size binlerce tema ve eklenti sunmaktadır. WordPress panelinizden kolayca yükleyebileceğiniz bu eklenti ve temalar ile sitenizi daha göze çarpan bir hale getirebilirsiniz.

WordPress yazılımı ücretsiz olsa da, WordPress yazılımını çalıştırmak için barındırmaya (hostinge) ihtiyaç duyacaksınız. Sitenizi barındırmak için harcayacağınız ücret cüzi bir miktardadır. Biz müşterilerimizde Türkiye’nin en sevilen WordPress hosting platformu olan https://www.wpservis.com/wordpress-hosting/ kullanmaktayız.

WordPress’in Avantajları

  • Temaları kullanarak blogunuzun nasıl göründüğünü kolayca kontrol edebilir ve farklı eklentilerle yeni özellikler ekleyebilirsiniz.
  • Blogunuz üzerindeki kontrol tamamen sizdedir. (Diğer birçok ücretsiz blog platformunda durum böyle değildir)
  • İçerik oluşturucu eklentiler aracılığıyla temel varsayılan düzenleyici veya görsel, sürükle ve bırak düzenleyiciler dahil olmak üzere bir dizi farklı içerik düzenleyicisi arasından seçim yapabilirsiniz.

WordPress.org Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Yapmanız gereken ilk şey hosting ve domain satın almaktır. Bu işlem gerçekleştikten sonra WordPress yazılımını kurup seçtiğiniz temayı ve ihtiyacınız olan eklentileri yükleyerek yazmaya başlayabilirsiniz.

2. WordPress.com

wp-com-logo

WordPress.com, yukarıda önerilen WordPress.org yazılımının başka bir uygulamasıdır. WordPress.org açık kaynaklı ve kar amacı gütmeyen bir girişimken, WordPress.com Automattic adlı bir şirketin açık kaynaklı WordPress yazılımına dayanan ve kâr amacı güden bir girişimdir.

WordPress.com, WordPress kullanarak temel bir blog oluşturmayı çok daha basit hale getirir, ancak pahalı ücretli planları bulunmaktadır.

WordPress.com başlangıçta blogadiniz.wordpress.com gibi bir wordpress.com alt alanını kullanarak ücretsiz bir blog oluşturmanıza olanak sağlar. Kendi özel alan adınızı kullanmak ve daha fazla özelliğin kilidini açmak için ücretli bir WordPress.com planına geçmeniz gerekir.

WordPress.com’un ücretsiz sürümü, WordPress.org’dan çok daha sınırlıdır çünkü yıllık 300$’lık iş planı için ödeme yapmazsanız kendi WordPress temalarınızı ve eklentilerinizi yükleyemezsiniz. Ücretli plana yükseltmediğiniz sürece kendi özel alan adınızı kullanamazsınız. Ücretsiz plan, WordPress.com reklamlarını içerir.

WordPress.com’un Avantajları

  • WordPress.com, ayrı bir barındırma (hosting) satın alma ihtiyacını ortadan kaldırır, bu da temel bir blog oluşturmayı çok daha kolay hale getirir. Tek yapmanız gereken bir hesap açmaktır.
  • Ücretsiz planda bile, WordPress.com diğer birçok ücretsiz blog platformundan daha fazla özelliğe sahiptir.

WordPress.com Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Yapmanız gereken şey WordPress.com sitesinde hesap oluşturmak ve sınırlı temalar arasından seçim yapmaktır. Daha sonra yazı yazmaya başlayabilirsiniz.

3. Wix

Wix

Wix, özel bir blog oluşturma platformundan ziyade eksiksiz bir web sitesi oluşturma platformudur. Bununla birlikte, blog oluşturma işlevini içerir. Bu nedenle, gerektiğinde web sitesi oluşturma araçlarına erişiminizi de sağlamış olur.

Çoğu insan muhtemelen ücretli planlarıyla Wix’i bilir, ancak Wix bloglarınız için ücretsiz bir plan da sunar. Fakat bu ücretsiz planda her sayfada zorunlu Wix reklamları gibi bazı sınırlamalar vardır ve bir Wix alt alanı kullanmanız gerekir.

Kendi özel alan adınızı kullanmak için aylık 4,50$’lık Connect Domain planı ve reklamları kaldırmak için en az aylık 8,50$’lık Kombo planı satın alabilirsiniz.

Wix’in Avantajları

  • Wix, blogunuzun görsellerini sürükle ve bırak düzenleyici kullanarak tasarlamanıza olanak tanır.
  • Size diğer birçok blog platformundan daha fazla esneklik sağlayan tam web sitesi oluşturma işlevini içerir.

Wix Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Wix’i kullanmaya başlamak için tek yapmanız gereken bir hesap oluşturmak ve sitenizin temel tasarım görevini görecek şablonlardan birini seçmektir.

4. Medium

Medium

Medium, bir blog platformu ve bir yayın platformudur. Bir yazar olarak, diğer blog platformlarında olduğu gibi kaydolabilir ve gönderi paylaşmaya başlayabilirsiniz. Böylelikle Medium’da yayın yaptığınızda, içeriğinizi Medium’un okuyucularına da tanıtmış olursunuz. Kendi domaininizi kullanmak için Medium’a üye olup aylık 5$’lık bir ödeme yapmanız gerekmektedir.

WordPress’te olduğu gibi blogunuz üzerinde tam hakimiyet sağlayamazsınız temanız blog dizaynınız gibi özellikleri seçmeniz mümkün değildir. Sadece Medium’un platformunda barınırsınız. Bu durum kısa vadede üye topluluğu oluşturmak amacıyla yararınıza olacaktır. Ancak uzun vadede, WordPress gibi bir platform kullanarak kendi sitenizi oluşturmak sizler için daha iyi olacaktır, özellikle de amacınız blogunuzdan para kazanmaksa.

Para kazanmayı önemsemiyorsanız ve sadece yazılarınızı insanların okumasını istiyorsanız, Medium sizin için iyi bir seçim olabilir.

Medium’un Avantajları

  • Medium’un içerik düzenleyicisini kullanmak içerik oluşturma sürecini gerçekten keyifli bir hale getirir.
  • Medium, içeriğinizi öne çıkarmayı seçerse bir kitleye erişmenizi sağlayan yerleşik bir okuyucu topluluğuna ulaşmanız konusunda katkı sağlar.
  • Medium Partner Program aracılığıyla cüzi miktarda para kazanabilirsiniz.

Medium Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Medium’a üye olup yazmaya başlayabilirsiniz.

5. Substack

Substack

Substack, özellikle büyük gazeteciler arasında hızla popülerliği artan yeni bir platformdur.

Substack, kendisini bir e-posta bülteni oluşturmak için bir platform olarak adlandırıyor. Bir içerik yayınladığınızda, sitenizde normal bir blog yazısı gibi görünür, aynı zamanda tüm site abonelerinize de e-posta yoluyla yazınız gönderilir. Tema seçimi ya da site dizaynı seçenekleri mevcut değildir, Substcak sadece içerik yazmanıza olanak tanır. Kendi domaininizi kullanmak için bir kerelik 50$ ücret ödemeniz gerekmektedir.

Substack ile ücret dahilinde kullanıcılarınız için yinelenen abonelikler oluşturabilirsiniz. Tüm içeriğinizi ücretsiz yapabilir, tamamen ücretli yapabilir veya içeriklere göre hem ücretsiz hem de ücretli yapabilirsiniz.

Yazınızın bir kısmına / tümüne erişim için ücret talep etmeye başlayana kadar Substack tamamen ücretsizdir. Yani, hiç ödeme yapmadan istediğiniz kadar ücretsiz içerik yayınlayabilirsiniz. Premium içerik yayınlamaya başladığınızda Substack, kazandığınız paranın %10’unu alır, ancak bunun haricinde bir ücret yoktur.

Substack’in Avantajları

  • Substack, işleri süper basitleştirir – tek yapmanız gereken içerik yazmaktır.
  • Tek seferlik ziyaretçilerden ziyade bir abone topluluğunu büyütmek için yerleşik e-posta listesi özelliklerine sahip olursunuz.
  • Substack, içerik için ücret almayı çok kolaylaştırır (ancak Substack’e %10’luk bir kesinti vermeniz gerekeceğini unutmayın).

Substack Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Tek yapmanız gereken Substack’ten ücretsiz bir hesap oluşturmak ve yazmaya başlamaktır. Unutmayın, yalnızca yazılarınız için ücretli abonelikler oluşturduğunuzda ücretlendirileceksiniz(%10).

6. Jekyll

Jekyll

Jekyll, daha teknik kullanıcılar için mükemmel bir blog platformudur. Teknik olmayan bir kullanıcıysanız, kesinlikle farklı bir platform seçmek isteyeceksiniz. Ancak basit bir blog oluşturmak isteyen bir geliştiriciyseniz, Jekyll sizin için iyi bir ücretsiz çözüm olabilir.

Özetle, Jekyll size metin / medya içeriğini kategoriler, sayfalar, yazılar vb. ile eksiksiz bir bloga dönüştürmek için veritabanından bağımsız bir yol sunar.

Birkaç komut kullanarak komut satırından bir blog oluşturabilirsiniz.

Jekyll’in Avantajları

  • Jekyll bir veritabanı gerektirmez, bu da blogunuzun yer kaplamamasını ve blogunuzu kolayca taşıyabileceğiniz anlamına gelir. GitHub Sayfaları, DigitalOcean’ın ücretsiz statik site barındırma vb. dahil olmak üzere ücretsiz çözümlerde barındırabileceğiniz anlamına gelir.
  • Jekyll, kendi özel tasarımınızı yaratmanızı kolaylaştıran basit bir şablonlama sistemine sahiptir. Dilerseniz önceden hazırlanmış bir Jekyll teması da kullanabilirsiniz.

Substack Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Jekyll Platformundan blog oluşturmak istiyorsanız şu siteyi ziyaret ediniz: jekyllrb.com/docs/

7. Blogger

Blogger

Blogger, Google’ın sunduğu ücretsiz bir blog platformudur. .blogspot.com alt domainini (ör. blogunuz.blogspot.com) kullanarak kolayca ücretsiz bir blog oluşturabilir veya kendi alan adınız için ödeme yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, temel bloglar için iyi olabilir fakat diğer blog platformlarının daha modern özellikleri ve arayüzleri vardır. WordPress kısa süre önce yepyeni bir içerik düzenleyiciye sahipken, Blogger hala on yıldır sahip olduğu aynı düzenleyiciyi kullanıyor. Çok fazla güncelleme yapılan bir platform değildir.

Blogger’ın Avantajları

  • Blogger, bir blog platformunda ihtiyacınız olan tüm temel özellikleri içerir.
  • Google AdSense reklamlarıyla blogunuzdan para kazanmanızı kolaylaştırır.
  • Google Analytics kullanarak ücretsiz web analizlerini entegre etmek kolaydır.

Blogger Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Başlamak için tek yapmanız gereken bir blog oluşturmaktır – mevcut Google hesabınızı kullanabilirsiniz.

8. Weebly

Weebly

Weebly, Wix’e benzer şekilde, blog özelliklerini de içeren ve ücretsiz bir blog sitesi için uygun bir seçenek haline getiren bir web sitesi oluşturucusudur.

Wix ile hemen hemen aynı artıları ve eksileri paylaşır, bu nedenle ikisi arasındaki seçiminiz gerçekten sadece arayüze ve şablonlara yönelik olacaktır.

Ücretsiz planda zorunlu Weebly reklamları vardır ve kendi domaininizi kullanamazsınız. Özel bir domain kullanmak için aylık 5$’lık Connect planına ve reklamları kaldırmak için aylık 12$’lık Pro planına ihtiyacınız olacaktır.

Weebly’nin Avantajları

  • Weebly, sitenizi/blogunuzu sürükle ve bırak kontrollü basit bir görsel düzenleyici kullanarak tasarlamanıza olanak tanır.
  • Web sitesi oluşturma işlevini içerir, bu nedenle size Substack veya Medium gibi platformlardan daha fazla imkan sağlar.

Weebly Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Weebly ile bir blog oluşturmak için tek yapmanız gereken ücretsiz bir hesap açmak ve bir şablon seçmektir.

9. Ghost

Ghost

Ghost, WordPress gibi, bir blog oluşturmak için kendi web barındırma hizmetinize yükleyebileceğiniz ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Bununla birlikte, WordPress’ten farklı olarak Ghost tam olarak bloglama/yayınlamaya odaklanmıştır yani blog oluşturma dışında bir site oluşturmaya olanak sağlamaz.

Ghost ayrıca, blogunuzda bir üyelik topluluğu oluşturmanıza ve hatta blogunuzdan para kazanmak istiyorsanız erişim için ücret almanıza yardımcı olacak özellikler içerir. Bu açıdan Substack’e benzer fakat Ghost yazılımını kendi barındırıcınızda barındırdığınız için daha fazla kontrole sahip olursunuz.

Ghost’un kendi barındırma hizmetini kullanmak istemezseniz kendi barındırmanızı aktarmanız biraz zor olacaktır.

Ghost’un Avantajları

  • Ghost ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
  • Kendi kendine barındırılır, bu da size diğer birçok blog platformundan daha fazla kontrol sağlar.
  • Ghost, yerleşik üyelik ve para kazanma özellikleri içerir.

Ghost Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Ghost’u ücretsiz kullanmak için Ghost yazılımını indirebilir ve kendi web barındırma hizmetinize yükleyebilirsiniz. Bütçeye uygun hobi blogları için ücretsiz web barındırma bulabilirsiniz. Bununla birlikte, ciddi bloglar için ücretli barındırmaya yatırım yapmanızı tavsiye ederim, bu da size aylık 5 ABD doları kadar düşük bir maliyete neden olabilir.

10. Tumblr

Tumblr

Tumblr, ücretsiz bir mikro blog platformudur. Bu da, kısa içerik ve görsel medya konularında iyi olduğu anlamına gelir, ancak uzun blog gönderileri yayınlamak istiyorsanız o kadar da sizin için verimli olmayacaktır. Tumblr’ı bir Facebook durum güncellemesi ile uzun bir blog yazısı arasında bir yer olarak düşünebiliriz.

Eğer amacınız kısa içerikler yayınlamaksa, içeriğinize diğer Tumblr kullanıcıları tarafından erişim şansı veren mevcut sosyal topluluğu nedeniyle kişilere ulaşmak için mükemmel bir ücretsiz blog platformu olan Tumblr’ı hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tumblr’ın Avantajları

  • Tumblr’ın kullanımı çok kolaydır.
  • Kullanıcılara kolay erişim elde etmenize yardımcı olan yerleşik bir topluluk vardır.
  • Ücretsiz olarak özel bir alan adı kullanabilirsiniz.

Tumblr Blog Platformu’nu Nasıl Kullanırım?

Başlamak için tek yapmanız gereken ücretsiz bir Tumblr hesabına oluşturmak ve yazılarınızı yazmaktır.

Sonuç

Tüm bu ücretsiz blog platformlarının kendilerine göre artıları ve eksileri vardır. İhtiyaçlarınızı iyi tespit ederek en iyi platformu seçmek sizin elinizdedir. Desteğe ihtiyacınız olursa bize yorumlar bölümünden ulaşabilirsiniz.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

One thought on “En iyi 10 Ücretsiz Blog Platformu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir