Google Analytics, websitelerinin detaylı bir şekilde ziyaretçi analizini yapan bir Google uygulamasıdır.
Websitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi cihazları kullandığını, hangi ülke, şehir ve bölgeden geldiklerini, hangi sosyal mecralardan referans olarak sitenizi bulduklarını göstermeye yarar. Tüm bu analizler bağlı bulunduğunuz bölgenin saat dilimine göre 24 saatlik raporlar halinde kontrol edilebilir. Ayrıca uygulamanın en güzel özelliklerinden biride anlık verileride görebiliyor olmanız. Anlık ziyaretçi sayacı, şu anda sitenizde kimler çevrimiçi görmenize olanak sağlar. Bugün sizlere websitenize WordPress Google Analytics nasıl ekleyeceksiniz, eklenti ve eklentisiz kurulum nasıl yapacaksınız kısaca anlatacağım.
Eğer bir Google hesabınız varsa Google Analytics’e kolaylıkla üye olabilirsiniz. Farklı e-posta sağlayıcılarınında e-posta uzantıları ile de kayıt olmanız mümkün. Diğer Google uygulamalarını (Web Master Araçları, Feedburner vb.) da rahatlıkla kullanabilmeniz adına bir Google hesabı edinmenizi tavsiye ederim. Google hesabınızı hemen oluşturun.
Google Analytics İzleme Kodu Nasıl Alınır?
Yukarıda paylaştığım bağlantıdan Google hesabınızı oluşturduysanız analytics.google.com sitesini ziyaret edin. Ardından sağ alanda bulunan “Kaydolun” butonunu tıklayın.
Kaydolun butonunu tıkladıktan sonra karşınıza “Yeni Hesap” oluşturma formu çıkacak. Bu formu eksiksiz olarak doldurun. Burda 2 şekil hesap açma yöntemi mevcuttur. İlk yöntem websiteleri için, ikinci yöntem ise mobil uygulamalar için. Biz bu uygulamayı websitemize ekleyeceğimiz için örnek bir doldurma şekli aşağıda yer almıştır.
- Hesap Adı : Buraya websitenizin adını yada bir müşterinize iş yapıyorsanız onun adını yazabilirsiniz örnek : “WP Ders yada Halim KILIÇ”.
- Web Sitesinin Adı : Buraya Google Analytics websitesinin yada projenin adı örnek : “WP Ders”
- Web Sitesi URL’si : Buraya Google Analytics eklenecek websitesinin adresini yazmalısınız. Bu alandan http protokolünüde seçmeyi unutmayın. Eğer websitenizde SSL sertifikası varsa burada https:// seçmelisiniz. Eğer bu alanın ne olduğu hakkında bir fikriniz yoksa http:// olarak kalmasında bir sakınca yok.
- Sektör Kategorisi : Google Analytics, bazı verilerin istatistiklerini tutabilmek adına hangi sektörde kullanılacağına dair bilgi sormakta. Burada websiteniz hangi kategoriye ait ise o kategoriyi seçmelisiniz. Eğer projenizin bağlı olduğu sektör burada yer almıyorsa, en yakın sektörü seçin.
- Raporlama Saat Dilimi : Burada raporlamanın saat dilimini seçmeniz lazım. Ülke kısmına Türkiye yazın daha sonra (GMT+03:00) İstanbul otomatik çıkacaktır.
En son adımda “İzleme Kimliği edinin” butonunu tıkladıktan sonra karşınıza onaylamanız gereken 2 adet Google politikası çıkacak. Bunlarıda onayladıktan sonra açılan pencerede şu şekilde bir kod ekranı çıkacak;
Eklentisiz Olarak Google Analytics Kodunu Eklemek
Karşınıza gelen ekrandaki kodları ctrl+c kombinasyonu ile yada mouse sağ tık yaparak kopyalayalım. Daha sonra WordPress yönetim panelimiz üzerinden Görünüm > Düzenleyici sekmesini ziyaret edelim. (Bir sonraki adımda WordPress Google Analytics eklentili olarak nasıl eklenir detaylı bir şekilde anlattım)
Bu alan tema dosyalarımızın olduğu alandır, mutlaka bir düzenleme yapmadan önce çok dikkatli davranalım. Sağ alanda bulunan dosya dizinlerinden footer.php (Tema Alt Böülümü) dosyasını açtıktan sonra kodların en altında bulunan “body” tagının hemen üstüne Google Analytics’ten kopyaladığımız kodu yapıştıralım ve kaydet butonunu tıklayalım. Örnek kullanım için aşağıdaki görsele bakınız;
Eklenti ile Google Analytics Kodunu Eklemek
Eğer yukardaki anlatım karışık geldiyse ve yanlış bir şeyler yapmaktan çekindiyseniz ikinci bir metod olan eklenti ile Google Analytics kodunu ekleye bilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken WordPress yönetim panelinize giriş yaparak Eklentiler > Yeni Ekle sekmesini ziyaret etmek. Sağ üst alanda bulunan kısma “Google Analytics” yazarak “Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics (formerly GADWP)” eklentisini “Hemen Yükle” seçeneği ile WordPress sitenize yükleyin. Daha sonra eklentiyi aktif edin.
Eklentiyi aktif ettikten sonra WordPress Yönetim panelinizin sağ alanına Google Analitik adında yeni bir menü sekmesi açılacak. Burada eklentiye ait tüm ayarlar mevcut.
Öncelikle eklentinin çalışabilmesi için izleme kodumuzu entegre etmemiz gerekli. Google Analitik sekmesini tıkladıktan sonra “Eklentiye İzin Ver” butonunu tıklayın ve karşınıza çıkan minik kutuya izleme kodunuzu eklemeniz gerekli. Bu kod bir nevi yetki verme manasına gelir bunun için o kutunun üzerinde bulunan “Use this link to get your one-time-use access code: Erişim Kodu Al.” bağlantısını tıklayın.
Ardından sistem sizi Google hesabınıza yönlendiricek ve yetki verdikten sonra buna benzer bir kod verecek “4/AACREJBQGrxVH1hnFbvikLftG9BXqGS-uKtVuas3hasdKcjpDkWpBe3RrYwo”. Bu paylaştığıma benzer olan sizin kodunuzu ekledikten sonra WordPress admin panelinizde bulunan kaydet butonunu tıklayın. Kaydettikten sonra altta açılan listeden hangi sitenin izlenmesini istiyorsanız (birden fazla site eklediyseniz çıkacaktır) seçin ve kaydet butonuna basın. Tüm ayarlamalar bu kadar.
Artık WordPress yönetim panelinizden de Google Analytics raporlarınızı görebilirsiniz. Raporları görmek için 24 saat beklemeniz gerekli. 24 saatin ardından WordPress yönetim paneliniz > Başlangıç sekmesini tıkladığınızda açılan yeni analitik. göreceksiniz. Burada tüm rapor size detaylı olarak sunulacaktır.
WordPress Google Analytics nasıl eklenir yazımız buraya kadar. Umarım yukarıda paylaştığım bilgiler sayesinde sizlerde websitenizin detaylı raporlarını takip edebilir, bu raporlar doğrultusunda websitenize daha fazla nasıl ziyaretçi çekebileceğinizi öğrenirsiniz. Eğer yazıyı faydalı bulduysanız sosyal medya profillerinizde paylaşmayı lütfen unutmayın. Eklenti konusunda herhangi bir sıkıntı yaşarsanız yada desteğe ihtiyaç duyarsanız lütfen yorum kısmından bana bildirin.