WordPress Hata Ayıklama Modu Nedir? Ne İşe Yarar?

Web sitelerini kurmak için WordPress oldukça popüler bir uygulama. Bu sitelerde zaman zaman temaların kötü kodlanmasından ya da eklenti çakışmalarından dolayı problemler yaşanır. Bu problemler web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların hatalarla karşılaşmasına sebep olmakta ve web sitesinin kalitesini düşürebilmektedir. Bu yüzden bu problemin ivedilikle ortadan kalkması sitenin devamlılığı için oldukça önemli bir mesele haline gelmektedir. 

WordPress İle ilgili hataları ortadan kaldırmak için yapılacak ilk şey hata modunu etkin bir hale getirmek olacaktır. WordPress Hata ayıklama modu etkinleştirildikten sonra problemli olan kodları tespit eder. Bu tespit sonrasında hatalı kodları düzeltmek ve hataya sebep veren kodların tekrar problem oluşturmasını engellemek daha kolay olmaktadır. 

WordPress Hata Ayıklama Modu Ne Zaman Kullanılır?

WordPress Hata ayıklama modunun bulunduğu dosya debug olarak adlandırılmıştır. Bu dosyayı sürekli açmaya gerek olmamakla beraber çeşitli sorunlar ortaya çıktığında mutlaka sorunu gidermek için kullanmak gerekir. Web sitelerinde şu problemler ortaya çıkan kullanıcıların debug dosyası açmaları ve sorunu tespit etmeleri gerekmektedir. Bu sorunların belirtileri başlıca şu şekildedir

  1. Web sitesi tamamen çökmüş ise çalışmıyor durumdaysa
  2. Web sitesinde herhangi bir tema yanda eklenti düzgün çalışmıyorsa
  3. Web sitesinin bazı özellerinde, örneğin erişim/hız performansı düşmüşse yani siteye ulaşana kadar bir zaman kaybı yaşanıyorsa
  4. Web sitesi yüklenirken WordPress beyaz sayfa problemi ile karşı karşıya kalıyor ise
  5. Hata kodu uyarısı geliyorsa, özellikle internal server 500 hata kodu uyarısı geldiyse
  6. Hangi temanın ya da eklentinin hata verdiğini kesin olarak bilinmesi isteniyorsa,

Bu sıralamada gerçekleşen herhangi bir probleme karşı hata ayıklama modu etkinleştirilir. Bu mod ile konu hakkında detaylı bilgi edilir kesin ve kalıcı çözümler ile problemi kolaylıkla ortadan kaldırmak mümkün olur.

WordPress Hata Ayıklama Modu Açma

WordPress’de hata ayıklama modu kullanarak bir problemi tespit etmek isteyen kullanıcılar için iki çeşit etkinleştirme modu mevcuttur. İlk etkinleştirme yöntemi manuel olarak çalıştırma ve ikinci olarak bir eklenti ile çalıştırmadır.

Manuel işlem wp-config.php dosyası ile işe başlanır. wp-config.php dosyası web sitesinin kimlik bilgilerini ve yapılandırma bilgilerinin saklandığı dosyadır. wp-config.php dosyasına erişim sağlayabilmek için Filezilla FTP programı ile kök dizininde olan dosyalara erişim sağlanır. wp-config.php kök dizininde yer alır. Bu dosyaya ulaştıktan sonra sağ tuş tıklanarak dosya bir metin editörü ile açılmalıdır. Metin editörü “Hepsi bu kadar. Mutlu bloglamalar!” satırı bulunarak bu satırın üstünde yer alan define( 'WP_DEBUG' ,  false ); satırını şu şekilde düzenlenmelidir: define( 'WP_DEBUG' , true );  bu düzenleme gerçekleştirildikten sonra dosya bilgisayara kaydedilir. FTP programı ile kaydedilen dosya web sitesine yüklenir, yükleme yapıldıktan sonra WordPress Hata ayıklama modu etkinleştirilmiş olacaktır.

Hata ayıklama modu açıldığında web sitesinin front-end tarafında hatalar web sitesi ziyaretçileri tarafından da görünür hale gelir. Bu web sitesi sahipleri tarafından istenmeyen bir durumdur. Bu sitenin güvenliğini tehlikeye atar. Bu nedenle hata ayıklama modu aktif edildikten sonra bu hataların herkes tarafından görülmesini engellemek gerekir. Bunun için yapılacak şey wp-config.php dosyasına gidip bir düzeltme yapmak gerekir.

// Hata kayıtlarını /wp-content/debug.log dosyasına kaydetme
2 define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

// Hata ve uyarıların görüntülenmesini engelleme
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
@ini_set( 'display_errors', 0 );

Mevcut kodlara, 4. satır eklenerek ortaya görünen hata kodları gizlenmiş olur. Böylelikle hem web sitesinin güvenliği sağlanmış hem de ziyaretçilerde oluşabilecek bir kafa karışıklığı durumu ortadan kalkmış olur.

WordPress Hata ayıklama modu aktif hale getirildikten sonra, hata alınan sayfalar ziyaret edilir, bu ziyaret esnasında sayfada gerçekleşen hatalar kaydedilir. Bu kayıtlar debug.log dosyasında yapılır. Bu kayıtlara erişmek için debug.log dosyası FTP programı ile açılır ve ilgili problemler görülmüş olur.

Bu işlemler sonrasında hatalar tespit edilir, gerekli kod düzenlemeleri yapılır ve WordPress web sitesinde oluşan problemler çözüme kavuşmuş olur. Kodlama işlemini yapamayan kullanıcılar uzman birinden destek alarak kodlamaları gerçekleştirebilir.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir