WordPress Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

WordPress hosting seçmek için bilmeniz gereken bazı önemli hususların olduğunu biliyor musunuz? İnternet üzerinden herhangi bir içerik, sayfa veya tema paylaşmak isteyen kişiler bir web sitesine ihtiyacı vardır. Bu işlemleri yapabilmek için de kullanıcıların hostinglere yani Türkçe anlamıyla barındırma hizmetlerine ihtiyaç vardır. Web sitelerinin görüntülenmesi için gerekli teknolojiyi hostingler sağlamaktadır. Kullanıcıların web sitelerinden istedikleri verimi alabilmeleri için kendileri için en uygun hostingleri seçmeleri önemlidir.

Çok uzun yıllardır hem kendi işimde hemde müşterilerimin işlerinde tecrübe ettimki, WordPress hosting seçerken reklama göre değil iyi hizmet sunana göre satın alma yapmak lazım. Maalesef satın almadan önce web üzerinden arama yapsanızda, karşınıza çıkacak olan hosting inceleme makalelerinin ‘ı gerçeği yansıtmayacaktır. Bu tip makaleler genellikle sponsorlu olarak çıkılır yada affiliate sistemi ile referanslardan gelir elde edilir. Bu yüzden yapılan bir çok inceleme şeffaf değildir.

WordPress Hosting Özellikleri Nasıl Olmalı?

Üzülerek söylemek isterim ki, bir web hosting firmasının kaliteli olup olmayacağını tecrübe etmeden ASLA bilemezsiniz! Doğru bir web hosting seçimi yapmak için ise dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır.

1. İşletim Sistemi

Web siteleri için hosting seçecek kişiler web sitelerinin kodlama dilini göz önünde bulundurmalıdır. Hostingler kullanıcılar için Linux ve Windows olarak ikiye ayrılır. Web sitelerinin kodlama dili .ASP ve ASPX ile yazılmışsa Windows hosting seçilir. PHP dili kullanılan web siteleri ise Linux kullanılmalıdır. Uygun hosting seçme konusunda kodlama dilinden anlamayan kişilerde mutlaka konuya hakim birilerinden destek almalılardır.

2. Kullanılacak Web Alanı İhtiyacı

Kullanıcıların ihtiyacı olan hostingleri seçmelerinde etkili olacak özelliklerden biride hosting alanlarıdır. Web sayfalarında kullanılan içerik, tema, yazı, video ve fotoğrafların sağlanacağı alanın genişliği hostinglerin alanını belirleyecektir. Yeni başlayanlar kişiler ihtiyacı kadar alan satın alarak maddi fazlalıklardan kendilerini kurtarabilir. Zaman içinde web sitesinin alanını genişletmek daha yararlı olacaktır.

3. Trafik Kotası

Web sitelerinin sahip olduğu ziyaretçi sayısı çok önemlidir. Aylık ziyaretçi sayısının ihtiyacını karşılamayacak hostingler seçildiğinde ziyaretçi kotası dolduğunda web sitesi çökecektir. Böyle bir durumla karşılaşmak web siteleri için olumsuz etkiler yaratmaktadır. Hosting seçiminde trafik kotası yüksek olan bir hosting seçildiğinde bu durum ortadan kalkmış olacaktır.

4. Veritabanı

Web sitesinde bulunan verilerin eklendiği, depolandığı, silineceği, güncelleme işlemlerinin yapıldığı alan veritabanı olarak bilinmektedir. Seçilecek hostingde veritabanına uygun olmalıdır. Çünkü web sitesini ziyaret eden kişiler her web sitesini açtığında site içerisinde bulunan veriler, veritabanından alınır ve ziyaretçilere sunulur. Veritabanı MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılmış ve web sitesinin yazılım diliyle ilişkilidir. ASP veya .ASPX dili MsSQL PHP dili ise MySQL veri tabanına sahiptir. Hosting paketleri alınırken veritabanın özellikleri göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.

5. E-Posta Sayısı

Hosting alacak kişiler aldıkları hostinglerle kaç e-posta açılmayı destekliyor bilmelidirler. Kendi e-posta sayılarına ya da hostinglerin e-posta sayılarına dikkat etmek önemlidir.

6. Subdomain Sayısı

Web sitelerinin sahip olduğu ana domain altında oluşan domainlere subdomain denir. Subdomain sayısını kullanıcılar web sitelerinin kapsamına göre belirlenmelidir. Web sitelerine forum veya blog gibi şeyleri eklemek isteyen kullanıcılar hosting paketlerini subdomain sayısına göre seçmeleri yerinde bir karar olacaktır.

7. Yükleme Hızı

Web sitelerinin hızı ziyaretçileri açısından çok önemlidir. İki saniye içinde açılmayan web siteleri çoğunlukla ziyaretçilerini kaybeder. Bu durum göz önüne alındığında seçilecek hosting hizmetinin hızlı olması web sitesini olumlu yönde etkileyecektir. Hostinglerde hız özelliğini aramak uygun olacaktır.

8. Konum / Lokasyon

Web sitelerinin hizmet verdikleri konum seçecekleri hostingleri etkilemektedir. Kullanıcılar hosting hizmetleri veren merkezlerini seçerken ziyaretçi kitlesinin bulunduğu konuma dikkat etmeyi ihmal etmemelidir.

9. CDN Desteği

CDN ücretli bir hizmet olsada entegre oldukları hostingler ile satın alındığında web sitelerinin hızını ciddi anlamda artırır, açılma yüklenme sürelerini kısaltır. Hostingler ile CDN hizmeti almak isteyen kullanıcılar bu durumu da göz önünde bulundurabilirler.

10. Ücretsiz SSL Sunulması

Eğer websitenizde SSL sertifikası yoksa popüler web tarayıcılarında adres çubuğunun yanında “Güvensiz Değil” bağlantısı gözükecektir. Buda ziyaretçilerinizi ve Google arama sonuçlarınızdaki yerinizi olumsuz etkiler. Daha önce SSL ve WordPress güvenlik hakkında bir makale hazırlamıştım. Web hosting firmaları çoğunlukla SSL sertifikalarını satarak gelir elde ederler ve müşterilerine ücretsiz SSL hizmeti sunmak pek işlerine gelmez. Bazı firmalar senelik alımlarda müşterilerine ücretsiz SSL hizmeti vermektedir. Bir firmadan hosting almadan önce mutlaka ücretsiz SSL hizmeti verip vermediğini kontrol ediniz.

Sonuç

WordPress web siteleri için hosting seçecek kullanıcıların, bu durumlara dikkat ederek uygun hostingi seçmesi, web sitelerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaklardır. Ayrıca kullanıcıların unutmaması gereken bir özellik ise SEO uyumlu hosting bulunmadığı, bu başlık altında sunulan hostinglerin dolandırma amaçlı olduğu bilinmelidir. 

Web sitesinin yazılımına, veritabanına, ziyaretçi durumuna göre sevilmeyen hostingler web sitelerini yavaşlatacak ve hatta Google’nın bu web sitelerini sıralamalarına almayacağı kullanıcılar tarafından yine bilinmesi gereken önemli durumlar arasındadır.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir