WordPress Nofollow Nasıl Eklenir?

Bu yazımızda, nofollow bağlantıları hakkında bilmeniz gereken şeyleri; ne olduğu, neden ve ne zaman kullanmanız gerektiğini ve sitenize nofollow bağlantılarını nasıl ekleyeceğinizden bahsedeceğiz. Daha da önemlisi, nofollow bağlantıları eklemek için size dört farklı yöntem sunacağız. Bunlar:

  1. Gutenberg düzenleyicisine manuel olarak nofollow bağlantıları ekleme
  2. Klasik düzenleyicide manuel olarak nofollow bağlantıları ekleme
  3. EditorsKit eklentisini kullanarak Gutenberg’e nofollow bağlantıları ekleme
  4. Ultimate Nofollow eklentisini kullanarak klasik düzenleyiciye nofollow bağlantıları ekleme

Önce nofollow bağlantısının ne olduğundan başlayalım.

Nofollow Bağlantısı Nedir?

Web sitenizden başka bir siteye bağlantı oluşturmak istediğinizde, bağlantıyı “nofollow” bağlantısı yapma seçeneğiniz vardır. Bu işlemle birlikte, arama motorlarına bağlantıyı izlemelerini istemediğinizi bildirmiş olursunuz. Bu aslında mevcut bağlantı için kefil olmadığınızı belirtir.

En basit haliyle, bir nofollow bağlantısı, HTML dilinde bir bağlantıyı temsil eden <a> bağlantı öğesinin içindeki rel = “nofollow” özelliğini kullanır. Bir nofollow bağlantısı şuna benzer:

< a href="https://www.wpservis.com/" rel="nofollow" >WP Servis

Neden Nofollow Bağlantılarını Kullanmalıyım?

Google botları (ve diğer arama motoru botları), içeriğinizin ne hakkında olduğunu, hedef kitlenin kim olduğunu ve daha fazlasını öğrenmek için web sitenizi tarar. Web sitenizin dizine eklenmesine ve alakalı aramalarda görüntülenmesine yardımcı olmak için bu bulgular kullanılır.

Arama motoru botlarının temel stratejilerinden biri, hangi web siteleriyle ilişkilendirdiğinizi görmek için sitenizin bağlantılarını izlemektir. Özellikle kendi alanınızda güvenilir ve önemli sitelere bağlantı oluşturduğunuzda, web sitenize ekstra güvenilirlik kattığı için bu bağlantılar sizin daha iyi yol kat etmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

Ancak, Google’ın bağlantılarınızı izlemesini istemeyeceğiniz birkaç durum vardır. Bunlar:

  • Satış ortağı bağlantıları ve sponsorlu bağlantılar: Bunların arama sıralamanızı etkilemesini istemezsiniz, özellikle de çok fazla kişiye sitenizin spam içerikli olduğu izlenimini verebilir.
  • Kullanıcı tarafından gönderilen bağlantılar: WordPress bu bağlantıları varsayılan olarak takip eder fakat sitenizle ilgili olmayan bağlantılar da olabilir.
  • Şüpheli kaynaklara giden bağlantılar: Kullanıcılarınızla içerik paylaşmak istediğiniz fakat sitenin güvenilirliğinden emin olmadığınız bağlantılardır.

Aslında sitenizdeki belirli bağlantılara nofollow özelliği ekleyerek, sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını korumaya yardımcı olursunuz böylelikle de yukarıdaki gibi riskli durumlarla karşılaşmamış olursunuz.

Gutenberg Düzenleyicisini Kullanarak Nofollow Bağlantılarını Manuel Olarak Ekleme

Gutenberg düzenleyicisinde manuel olarak nofollow bağlantıları oluşturmak, her bağlantıya rel = “nofollow” niteliği eklemeyi içeren hızlı ve kolay bir işlemdir.

Mesela, burada arama motorlarının izleyeceği varsayılan bir bağlantı vardır:

< a href="https://www.wpservis.com/" >WP Servis

Diğer nofollow bağlantısı:

< a href="https://www.wpservis.com/" rel="nofollow" >WP Servis

Gutenberg düzenleyicisindeki bir bağlantıya rel = “nofollow” niteliği eklemek için, doğrudan bağlantıyı içeren bloğa tıklayın. Ardından Daha Fazla Seçenek simgesine (üç nokta) tıklayın ve HTML Olarak Düzenle‘yi seçin.

Nofollow Ekleme

Artık bağlantı metnine rel = “nofollow” ekleyebilirsiniz.

Nofollow Ekleme

Ardından değişiklikleri onaylamak için Taslağı Kaydet veya Yayımla‘yı tıklayın.

WordPress Klasik Editor’a Manuel Olarak Nofollow Bağlantıları Ekleme

Hala WordPress klasik düzenleyiciyi kullanıyorsanız, nofollow bağlantıları oluşturmak Gutenberg düzenleyicisine benzer bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.Bağlantınızın HTML’ine rel = “nofollow” özelliğini eklemeniz yeterli olacaktır.

Bunu yapmak için klasik düzenleyicide Metin Düzenleyici‘yi açın.

Değiştirmek istediğiniz bağlantıyı bulun ve ardından metne rel = “nofollow” özelliğini ekleyin.

Ardından Değişiklikleri Kaydet veya Yayımla‘yı tıklayın.

EditorsKit Eklentisini Kullanarak Gutenberg Düzenleyicisine Nofollow Bağlantıları Ekleme

EditorsKit

WordPress’teki her şeyde olduğu gibi, nofollow bağlantıları eklemenize yardımcı olacak bir eklenti vardır. Gutenberg düzenleyicisini kullananlar için, ücretsiz olan eklenti EditorsKit‘i yüklemeniz gerekecektir.

Bu eklenti, size metin biçimleri, stil ve iş akışı üzerinde daha iyi kontrol sağlayacak bir dizi blok seçeneği sunan bir sayfa oluşturma araç setidir. En önemlisi, EditorsKit’in özelliklerinden biri, web sitenizdeki nofollow bağlantılarını etkinleştirmesidir.

EditorsKit’i kullanmaya başlamak için WordPress yönetim panelinizi açın ve Eklentiler> Yeni Ekle‘yi seçin.

Ardından arama çubuğuna EditorsKit yazın. Eklenti alındıktan sonra Şimdi Kur> Etkinleştir‘e tıklayın.

EditorsKit’i kurduktan sonra, düzenlemek istediğiniz sayfayı veya gönderiyi açın. Bir nofollow niteliği eklemek istediğiniz bağlantıya tıklayın ve ardından Bağlantı Ayarları‘nı seçin.

Burada artık bir Nofollow seçeneğinin mevcut olduğunu göreceksiniz. Anahtarı değiştirerek bu özelliği etkinleştirmeniz yeterli olacaktır.

Bağlantı artık otomatik olarak nofollow olacaktır. Kaydetmeyi unutmayın.

Ultimate Nofollow Eklentisini Kullanarak Klasik Düzenleyiciye Nofollow Bağlantıları Ekleme

Klasik WordPress editörünü kullanıyorsanız, popüler ve ücretsiz eklenti olan Ultimate Nofollow‘u yüklemeniz gerekecektir. Bu eklenti, aşağıdakileri içeren bir dizi görevi üstlenir:

  • Yayınlara ve sayfalara bağlantılar eklediğinizde görüntülenen bir nofollow onay kutusu ekleme
  • Bir dizi nofollow kısa kodu sağlama
  • Tek tek veya tüm blogroll bağlantıları için nofollow seçeneği sunma
  • Yorumlardaki tüm bağlantılara nofollow etiketi ekleme veya kaldırma

Ultimate Nofollow eklentisini yüklemek WordPress yönetim panelinizde Eklentiler>Yeni Ekle‘yi seçin. Açılan sayfadaki arama çubuğuna Ultimate Nofollow yazın ve eklentiyi kurup etkinleştirin.

Eklenti WordPress web sitenize yüklendikten sonra, gerekli gönderiyi veya sayfayı açın ve ardından doğrudan değiştirmek istediğiniz bağlantıya tıklayın. Karşınıza bağlantı açılır penceresi çıkacaktır. Düzenle> Bağlantı Seçenekleri‘ni seçin.

Bağlantıya rel = “nofollow” etiketi eklemek için bir seçenek göreceksiniz. Nofollow özelliğini otomatik olarak uygulamak için Bağlantıya rel = ”nofollow” ekle onay kutusunu tıklayın ve ardından Bağlantı Ekle‘yi seçin.

Söz konusu gönderi veya sayfa için nofollow bağlantılarınızı eklemeyi tamamladığınızda, Taslağı Kaydet veya Sayfayı Yayımla‘yı seçin.

Sonuç

Web sitenize nofollow bağlantıları eklemek hangi yöntemi seçerseniz seçin, hızlı ve kolay bir işlemdir. Fakat yaptığınız değişikliğin doğru nofollow bağlantısına yapıldığına emin olmalısınız, çünkü bu direkt arama motorlarındaki SEO sıralamanızı büyük ölçüde etkiler.

Umarım yazımız sizin için yeterince açıklayıcı olmuştur. Peki siz WordPress sitenize nofollow bağlantıları eklemek için hangi yöntemi kullanacaksınız? Yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir