WordPress SEO eklentileri ile Google’da ön sıralara daha hızlı yükseleceğinizi biliyor musunuz? Hangi SEO eklentisi daha iyi, websiteme ne tür katkı sağlarlar, SEO eklentileri ücretsiz mi, gibi aklınızdaki tüm sorularınızın yanıtlarını bu yazıda cevaplamaya çalıştım.
WordPress SEO Eklentileri
WordPress web siteleri eklentiler sayesinde pek çok alanda avantajlı siteler olma yerini korumaktadır. Google’da arama motorlarının ilk sıralarında yer almak isteyen kullanıcılar mutlaka WordPress’in sağladığı SEO eklentilerinden yararlanmalıdır. 2020’de SEO eklentileri ele alındığında şu eklentiler göze çarpmaktadır; Yoast SEO, All In One SEO, SEMRush, Rank Math, Squirrly SEO, Broken Link Checker, Google Keyword Planner, SEOPress, SEO Framework gibi daha pek çok eklenti mevcuttur. Bu eklentiler detaylandırılacak olursa;
1. Yoast SEO
WordPress kullanıcıları arasında en çok kullanılan ve web sitelerinin Google sıralamalarında üst seviyelere çıkmasını sağlayan en kullanışlı eklentidir. Yoast SEO eklentisi web sitelerinin bütün içerikleri için XML site haritalarını otomatik olarak oluşturmaktadır. Yoast SEO yapılan değişikliklere göre içerikleri günceller ve bunu kullanıcılarına gösterir. Yoast SEO eklentisi kullanıcılarına içeriklerinin okunabilir olup olmadığını analiz etmelerini sağlar ve okunabilir olması için öneriler sunmaktadır. Google algoritmalarının güncellenmelerine göre Yoast SEO web sitelerini iki haftada bir güncellenir. Premium özellikli eklenti satın alındığında iç link önerileri ile eklenti kullanıcılarına destek olmaktadır.
Yoast SEO eklentisi hakkında hazırladığım Youtube videosuna göz atabilirsiniz.
2. All in One SEO
Teknik ve yazılım alanında bilgisi olan kişilerin çoğunlukla tercih ettiği SEO eklentilerinden bir olarak Yoast SEO eklentisine rakip durumundadır. Google AMP ve Google Analytic desteği almaktadır. All in One SEO eklentisi konusunda destek almak tamamen ücretsizdir buda eklentinin cezb eden bir yönü olarak öne çıkmaktadır. Bu eklenti; Açık grafik meta etiketleri, SEO başlığı, web sitelerini yavaşlatacak bot yazılımları engelleme, şema işaretleme,XML ve görsel site haritaların eklenmesine şans verir.
Hatırlatma: Daha önce All in One SEO ve Yoast SEO karşılaştırması yaptığımız bir blog yazımız var. Eğer hangi eklentiyi kullanacağınıza emin değilseniz o yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.
3. SEMRush
Bu eklenti kullanıcılarının rakipleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Eklenti rakiplerin hangi anahtar kelimeleri aradığını kullanıcılarına sunar. Bu eklenti WordPress’e entegre edilerek SEO uyumlu içeriklerin daha kolay bir şekilde oluşturmalarını ve web sitelerinin geliştirilmesini sağlayacaktır. SEMRush eklentisi normal büyüklükte bir işletme için en etkili SEO araçlarına sahiptir.
4. Rank Math
Bu eklenti SEO eklentilerinin çoğunun bir sentezi olarak kullanıcılarına hizmet vermektedir. Bu eklenti kurulum aşamasında diğer SEO eklentilerinden veri alınmasına müsade eder. İşlevi bakımından bu sayede çok kullanışlı bir hal alır. Bu eklenti ile web siteleri içeriklerine meta başlığı, Open Graph Meta verilerini eklemelerini ve XML site haritalarını oluşturmaya olanak sağlar. Bu eklentide Google Search Console bağlantısı ile yapılacak uyarılar web sitesinin performans raporu WordPress panelinde kullanıcılara sunulur. Bu özelliklerinin yanında Resim optimizasyonu ile içeriklerde kullanılan resimlere otomatik alt etiket ekler ve 404 desteği sağlayarak web sitelerinin sayfalarına ulaşarak raporlar hazırlar ve hataları tespit eder.
5. Squirrly SEO
Araştırma yeteneği çok fazla gelişmiş olan eklenti bu özelliği ile diğer SEO eklentilerinden ayrılır. Bu eklenti pek çok farklı yerden görseller bularak kullanıcılarının içeriklerini geliştirmelerini sağlar. Eklenti aynı zamanda bütün SEO özelliklerine de sahiptir. Eklentinin evrak çantası özelliği en belirgin anahtar kelimeleriniz bulunup site içinde kullanılmasına yönlendirir. Web sitelerinin Google arama motorunda ki sıralamasını basit bir şekilde takip etmeyi sağlar. Ayrıca eklenti Twitter gibi bir sosyal medya aracından görseller analiz ederek içeriklerin daha da zenginleşmesini sağlar.
6. Broken Link Checker
SEO eklentileri arasında bağlantıları toplu bir şekilde düzeltme olanağı ile öne çıkmaktadır. Bu eklenti web sitelerinin arka planında sürekli çalışır durumda olup web sitelerinin iç ve dış kaynaklı bağlantılarının taramaktadır. Bu tarama sayesinde 404 vb. hasarlı bağlantılarının tespit ederek kullanıcıların hızlı bir şekilde tamir etmesini sağlar.
7. Google Keyword Planner
En çok aranan kelimeleri tespit etmek isteyen kullanıcıların başvuracağı SEO eklentisidir ve eklenti Google’a reklam veren kişilere ya da kurumlara ücretsiz olarak sunulur. Bu da reklam verecek kullanıcıların, reklamları için en uygun anahtar kelimeye ulaşmalarını sağlamaktadır. Bu işlemler için Google Ads hesabına sahip olmak gerekir. Burada ki veriler web siteleri içinde kullanılabilir. Hedef kitlesi belli olan işletmelerde eklentinin özelliklerinden faydalanabilir. Eklentinin kurulumu çok basit olup herhangi bir sekme ile entegre etmeye gerek yoktur.
8. SEOPress
Basit ve hızlı bir eklenti olan SEOPress eklentisi, reklamsız olarak kullanıcılarına her alanda hizmet vermektedir. Ayrıca eklentinin ücretsiz versiyonuna WooCommerce entegrasyonu eklidir. Bu eklenti ile sayfalar, yazılar ve terimler için meta açıklamalar yönetilir, içerik ve makale analizi yapılarak SEO dostu içerikler yayınlanır, site haritaları oluşturulur, Google Analytics sayesinde web sitesinin ziyaretçileri izlenir ve buna benzer pek çok özelliği ile kullanıcılarına kaliteli hizmetler vermektedir. Daha fazla özellik kullanmak isteyen kişiler eklentinin premium versiyonundan faydalanabilirler.
9. SEO Framework
Kullanıcılarının beğenisine ücretsiz bir şekilde sunulan eklenti, sosyal mecralarda paylaşılacak linklerin önizlemesini kullananlara gösterebilmektedir. Eklenti reklamsız olup en popüler olan SEO eklentileri olan Yoast SEO ve All in One SEO eklentilerinin birçok özelliğine sahip ve çok hızlı ve kolaydır. Bir SEO aracında bulunması gereken her şeyi barındırır ek özellikleri de uzantılar ile kullanıcılarına ulaştırır. Uzantılar ile; Gizli mod, yerel SEO, AMP entegresi, spam ve bir yorumlarını önbelleğe götürmek gibi işlevleri verir. Eklentinin pek çok SEO ayarı önceden hazırdır ve kullanıcıların SEO’da çalışacakları yerleri basit bir şekilde girecekleri kolay kontrol sekmeleri ile kullanıcılarının memnun etmektedir.
Sıralanan WordPress SEO eklentileri en çok tercih edilen eklentilerdir. Her bir eklenti kendine has özelliklere sahip olup, web sitesi kullanıcılarına ve Google sıralamalarına hitap etmektedir. Ziyaretçi sayısının artmasını ve Google nezdinde iyi bir sıraya girmek isteyen kişiler mutlaka web sitelerinde SEO eklentilerini kullanmaya dikkat etmelidir. Her eklenti güvenlik, anahtar kelime arama gibi konularda uzman araçları içerir ve kendi içlerinde hem teknik konulara hakim kişilere hem de herhangi bir yazılım bilgisi olmayan kişilere de uygun olanlar vardır.
WordPress SEO eklenti seçimi yapacak kişiler mutlaka yeteneklerinin ve web sitelerinin durumunun, ihtiyaçlarının farkında olup en uygun tercihi yapmalıdır. Hangi WordPress SEO eklentisini kullanacağına karar veremeyen kullanıcılar uzman kişilerden destek almayı ihmal etmemelidir.