WordPress veritabanı ve dosyalarınızı düzenli olarak yedekliyor musunuz? Etmiyorsanız, baştan söyleyelim veri kaybı çok acı verici olabiliyor. Özellikle web sitenize çok emek verdiyseniz, sitenize yapılan bir saldırı veya çökme durumunda tüm içeriğiniz kaybolabilir. Bu nedenle düzenli yedek almak çok önemlidir. Bu yazıda, nasıl el ile yedek alınacağını göstereceğiz.
WordPress veritabanını yedekleme
WordPress veri tabanı ve dosyalar olmak üzere ikiye ayrılır. Veritabanı web sitenizin tüm içeriğinin yanı sıra kurulum sırasında düzenlediğiniz tüm ayarları içerir. Kısaca web sitemizin “kalbi” diye nitelendirebiliriz. Ve bu kalp, düzeli olarak yedeklenerek güvence altına alınmalıdır.
Bunun için birçok yol var. Yedeklerinizi manuel olarak oluşturabilir ve yedek üzerinde tam kontrole sahip olabilirsiniz. Veya uygun şekilde yapılandırılmış WordPress yedekleme eklentilerini kullanabilirsiniz. İkinci yolu kullanırsanız, yedeklemelerin doğru şekilde yapılıp yapılmadığını düzenli olarak kontrol etmeli ve eklentiyi güncellemeler ile güncel tutmalısınız. Bu yazıda manuel olarak nasıl yedekleme alacağınız üzerine yoğunlaşıyoruz.
PhpMyAdmin ile veritabanını WordPress yedek alma
Öncelikle manuel bir yedekleme yapmak için, PhpMyAdmin dışa aktarma özelliğinden yararlanacağız. Nispeten içeriği az olan siteler için oldukça kullanışlı bir yoldur. Ancak, WordPress veritabanınız çok büyükse, hatalarla karşılaşabilirsiniz.
Web sunucunuzun yönetim paneline giriş yapın. Şimdi MySQL veritabanlarına gidin. Barındırıcıya bağlı olarak, genellikle burada PhpMyAdmin’in bağlantısını da bulacaksınız. PhpMyAdmin bağlantısına gittiğiniz zaman şöyle bir şey karşınıza gelecektir;
Bu adımda “şimdi dışa aktar” butonuna tıklayın:
Eğer bir veritabanı içinde birden fazla sitenin verileri bulunuyorsa özel kısmına tıklayarak yedekleme almak istediğiniz sitenin verilerini seçebilirsiniz.
Eğer tek ise “hızlı” seçeneğini seçtikten sonra, biçim olarak “SQL” seçimini yapıyoruz. Ardından “Git” butonuna tıklayarak veritabanı yedeğini indiriyoruz.
Önemli: Eğer yedekleme başarısız olursa, büyük olasılıkla veritabanınızın boyutu çok büyük olduğundan kaynaklanıyordur. Böyle bir durumda, PhpMyAdmin ile yedekleme yapmak yerine WordPress’in sağladığı eklentileri kullanmanızı öneririz.
WordPress dosyalarını yedekleme
WordPress sitenizi manuel olarak yedeklemede ikici sırada dosyalar var.Dosyaları bir FTP programı ile son derece basit bir şekilde kaydetmeniz mümkün. Bunun için son derece basit kullanımı olan FileZilla programını öneriyoruz.
FileZilla programına sunucu kimlik bilgileriniz ile bağlanın. Çoğu kullanıcının sıkça yaptığı şeylerden biri tüm site dosyalarını almaktır. Bu hem size vakit kaybettirir hem de gereksizdir. Bunun yerine /wp-content/ dizinini, htaccess ve wp-config.php dosyalarını yedek için kaydetmeniz yeterlidir.
İşte bu, veritabanı ve dosyalardan oluşan WordPress yedeğiniz hazır! Düzenli olarak yedekleme yapmayı unutmayın. En iyisi, beli günleri belirleyip hep aynı günde yedek almaktadır. Bu sayede yedekleriniz belli bir düzen içinde olacaktır.