WordPress tabanlı web sitelerine sahip kişilerin web siteleri konusunda yapacakları önemli işlem, sitelerini Google arama konsoluna eklemektir. Bu işlem web sitelerinin Google tarafından doğru bir şekilde taramasına ve web sitesinin sahip olduğu performansının izlenmesini sağlamaktır. Bu işlemleri yapmak için web sitesi sahiplerinin veya yetkililerinin web sitelerini Google arama konsoluna kayıt yapması gerekmektedir. Ayrıca web sitelerinin Google tarafından taranmasını isteyen kişilerde bir site haritası oluşturup sitelerinin yeniden taranmasını sağlayabilirler.
Bir web sitesine sahip herkes, web sitelerinin performansını merak eder. Bu performansa göre web sitelerinde gerekli iyileştirmeleri yapmak isteyen kişilerin öncelikle web sitelerini takip edecekleri platformda bulunmaları gerekir. Bu platform Google arama konsolu (Search Console)’dir. Web sitelerini doğru ve düzgün bir şekilde yönetmek isteyen kişilerin yararlanacağı ilk araç arama konsoludur.
Google Arama Konsolu Nedir? Ne İşe Yarar?
Google arama konsoluna web sitesi eklemeden önce arama konsolunun tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmekte fayda vardır. Arama konsolu Google tarafından web sitesi sahiplerine, Google arama sonuçlarında nasıl bulunduğunu ücretsiz bir şekilde izlemelerini sağlayan bir araçtır. 2015’e kadar Google arama konsolu, Google Webmaster Tools olarak kullanıcılarına hizmet sunmaktaydı.
Arama konsoluna eklenen sitelerin içerikleri taranır ve arama motorları üzerinden öncelikli sıraya sahip olma şansını elde edebilir. Bu işlem zorunlu bir işlem olmamakla beraber Google’nin siteleri ve içerikleri dizinlere eklenmesine hızlı bir şekilde destek olur. Arama konsolu sayesinde kullanıcılar web sitelerinin site haritalarını Google kolaylıkla gönderebilir.
Google arama konsolunun en önemli özelliği web sitelerinde bulunan hataları, web sitesinde herhangi bir ihlal olup olmadığını tespit etmesi ve web sitesinde oluşan herhangi bir güvenlik sorununda yetkilileri anında email ile uyarması olmaktadır. Arama konsolunun özel hizmetlerinden faydalanmak için web sitesini eklemek ve ondan sonra web sitesini düzenli bir şekilde takip etmek gerekir. Hatırlatmak gerekirse; Search Console, Google tarafından sunulan 0 ücretsiz bir uygulamadır.
Google Arama Konsoluna Web Sitesini Eklemek İçin Takip Edilecek Yollar
Google Arama Konsoluna Web Sitesini Kaydetmek:
Arama Konsolunu kullanabilmek için öncelikle kayıt yaparak işe başlamak gerekir. Web sitesinin kaydını yapmak için www.google.com/webmasters adresine gidilerek Search Console butonunu kullanarak Gmail hesabı ile giriş yapılır.
Hesap oluşturulup giriş yapıldıktan sonra açılan sayfada bulunan boş alana web sitesinin URL’si girilir ve ardından kırmızı renkte olan ÖZELLİKLE EKLE butonu tıklanır. Bu butona tıklamadan önce mutlaka web sitesinin adresinin doğru girilip girilmediğinden emin olmak gerekir. Burada kullanıcıların dikkat edeceği başka bir husus ise web sitelerinin protokol sayısıdır, yani http:// ve https:// şeklinde bir durumu destekliyorsa bu sistemleri her biri ayrı bir site olarak girilmelidir.
Web Sitesini Doğrulama:
Google kaydedilen web sitesinin sahibinin kim olduğunu doğrulamak isteyecektir. Bunun için kullanıcılar kendilerine sunulan seçeneklerden kullanabilirler. Bu işlemi hızlı ve kolay bir şekilde yapmak için Jetpack veya Yoast SEO eklentileri kullanılabilir.
Doğrulama Yolları
HTML Etiketi: Web sitesinin kodlarına eklenecek HTML etiketi ile web sitesinin doğrulaması yapılabilir. Bunu yapmak için arama konsolunun site ekleme sayfasında yer alan Alternatif Yöntemler sekmesi açılarak HTML etiketi ile site doğrulama seçilir. Bu seçimden sonra Google bir meta etiketi verir. Google’ın verdiği bu meta kodunu kopyalayarak web sitesinin ana sayfasında <head></head>
etiketlerinin arasına yapıştırmak gerekir. HTML kodunu yapıştırma işlemini yapmak için birkaç yol mevcuttur.
- WordPress Yönetim Paneli ile Web Sitesine HTML Kodu Ekleme: Bunu yapmak için WordPress Başlangıç Menüsüne gidilir, ardından Görünüm/Düzenleyici sekmeleri izlenir. Bundan sonra Temaları Düzenle adıyla sayfa açılacaktır. Sağ kısımda Şablonlar başlığı altında bulunan header.php dosyası açılır. Açılan dosyada kodlar görünür, kodlar aşağı indirildiğinde etiketinin altına Google konsolun verdiği HTML kodu CTRL+V ile yapıştırılır. Ardından “dosyayı güncelle” butonuna tıklanır. Bu şekilde dosya düzenlendi mesajı gelir ve işlem tamamlanır.
- Jetpack Eklentisi Kullanarak Web sitesine HTML Kodu Ekleme: Bu işlemi gerçekleştirebilmek web sitesinden Jetpack eklentisinin kurulu olması gerekmektedir. Eklenti yüklü değilse yüklenir. Arama konsolundan alınan meta kodunun yapıştırılacağı yeri bulmak için, yeni tarayıcı sekmesi ile Web sitesinin yönetici paneline giriş yapılır ve Jetpack/Ayarlar sekmelerinden sonra Traffic sekmesi tıklanır. Açılan ekranda aşağı doğru gidildiğinde Site Doğrulaması kutucuğunda Google karşısında yer alan yere kod yapıştırılır. Sağ üstte bulunan mavi Save Settings butonu ile yapılan işlemler kaydedilir.
- Yoast SEO Eklentisi ile HTML Kodu Ekleme: Bu işlemi gerçekleştirebilmek için eklentinin web sitende kurulu olması gerekmektedir. Kopyalanan HTML kodu açılan WordPress sayfasında Yönetim Paneline gidilerek SEO/Genel sekmelerinden sonra Genel -> Yoast SEO sayfası açılır. Kod Yoast SEO Eklentisi içinde bulunan “web yönetici araçları” sekmesinde bulunan Google Verification code satırına yapıştırılır ve kaydedilir.
Burada Google arama konsolundan alınan HTML kodu ile kimlik doğrulamasının nasıl yapılacağını üç ayrı yolda anlatmaya çalıştım. Kullanıcılar kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamak için Google arama konsolunu giderek Doğrulama butonuna tıklayarak işlemi sonlandırmayı unutmamalıdır. İşlem sonucunda kullanıcılar arama konsolunu kullanmaya başlayabilirler. Arama konsolunda kullanıcılar isterlerse belirli bir konumu belirleyebilirler.
Bu yazıda elimden geldiğince Google’a sitenizi nasıl ekleyebileceğinizi anlatmaya çalıştım. Eğer WordPress kullanmıyorsanız da bahsedilen adımlar aşağı yukarı diğer sistemler içinde geçerli olacaktır. Lütfen yorumlarınızda eksik gördüğünüz yada katkıda bulunmak istediğiniz hususlar varsa benimle paylaşın.