Özellikle kullanım kolaylığı nedeniyle WordPress, en popüler içerik yönetim sistemlerinden biridir. Ancak, WordPress’in kullanımı kolay olmasına rağmen acemi kullanıcılar birçok hata yapıyor.
Bu hataları zamanla fark edip düzenlesekte en Google ve diğer arama motorları çoktan sitemizi indekslemiş ve sitemizde yazdığımız makale ve sayfaları yayına almış oluyor. Bu hataları güncelledikten sonra bir kaç gün içinde arama motorları eski yazı ve sayfalarınızı güncelleyecek olsa da en başta bu hataları tespit etmek ve bu hataları düzeltmek daha uygun olacaktır. Bu yazımızda sizler için WordPress’e yeni başlayan kullanıcıların en sık yaptığı 8 hatayı özetledik.
1- Kullanıcı adını “Admin” yapmak
Bu, kullanıcıların ilk WordPress bloglarını oluşturduklarında yaptıkları en yaygın hatalardan biridir. “Admin” kullanıcı adı herkes tarafından bilindiğinden dolayı zayıf bir şifre seçilirse, blog potansiyel saldırganlar için kolay bir hedef haline gelir.
2- Açıklamayı değiştirmeyi unutmak, değiştirmemek
WordPress varsayılan olarak “Just Another WordPress Site” şeklinde bir açıklama oluşturur. Bu konuda tehlikeli olan şey: Google ve diğer arama motorları, bu açıklamayı tema değiştirdiğinizde sizde görünmese bile motorlar bunu görür ve indeksler. Blogunuzun açıklamasını “Ayarlar->Genel” bölümünden düzenleyebilirsiniz.
3- Permalink yapısını değiştirmeden bırakmak
WordPress alt sayfaları genellikle “http://www.siteismi.com/?t123” gibi pratik olmayan bir bağlantı yapısına sahiptir.Bu sadece profesyonelliği bozmakla kalmıyor, aynı zamanda blogunuzun arama motoru optimizasyonunu kötü etkiliyor.
Blogunuzda paylaşım yapmadan önce, blogunuzun bağlantı yapısını “Ayarlar->Kalıcı bağlantılar” bölümünden “Yazı-ismi” olarak ayarlayabilirsiniz.
4- Güncelleştirmeleri yok saymak
Güncellemeler sadece yeni özellikler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda güvenlik eksikliklerini de gidermek amacındadır. Düzenli güncellemeleri ihmal etmek blog güvenliğini düşürerek saldırganlara açık hedef olmanıza sebebiyet verebilir.
WordPress blogunuzda maksimum güvenlik sağlamak için sistem ve tema güncellemelerini yapmanız gerekmekte.
5- Yedekleme yapmamak
WordPress kullanımında diğer büyük hatalardan biri yedek almamaktır. Yedekler, veritabanı ve sitedeki dosyalarınız için çok büyük önem arz etmektedir. Herhangi bir bozulma olayı sonrasında son alınan yedeğe dönüp dosyalarınızı kurtarmanıza olanak sağlar.
6- Gereksiz eklenti yüklemek
Blogunuza ne kadar fazla eklenti yüklerseniz, sunucunuza o kadar çok yük bindirirsiniz. Bu da web sitenizin yüklenme süresini arttırır ve daha yavaş yüklenir. Daha yavaş yüklenen sayfaların hemen çıkma oranının yüksek olma eğiliminde olduğunu unutmayalım.
Ek olarak, zararlı eklentiler size güvenlik sorunu yaşatabilir. Bu yüzden, her eklenti kurmadan önce, o eklentiye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünün ve hepsinden önemlisi, eklentinin kaynağını ve incelemelerini kontrol edin.
7- SEO eklentisi yüklememek
Çok kaliteli ve iyi yazılmış yazılarınız olmasına rağmen, yazılar arama motorları için optimize edilmemişlerse, kullanıcıların arama motorları ile yazılarınızı bulması çok zor olacaktır. Güzel bir SEO eklentisi ile yazılarınızı arama motorları için optimize edebilirsiniz.
8- Önbellekleme yapmamak
Arama motorlarında iyi sıralar elde etmek için blogunuzun yükleme sürelerini optimize etmek önemlidir. Ancak, önbelleğe almayı kullanmazsanız, sitenize giren her ziyaretçi sunucudaki verileri alması, toplaması ve işlemesi gerekir. Bu, sitenizin yüklenme süresini olumsuz etkiler.
Eğer sizlerde bu hatalara katkıda bulunmak istiyorsanız, lütfen yorum kısmından bana ulaştırın. Yaşanılan sorunlar hakkında yardıma ihtiyacınız varsa wpservis.com/iletisim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.