Google Site Kit WordPress Eklentisi Kurulum ve Kullanımı

2003 yılından beri internet hayatımıza giren WordPress, web sitelerin yaklaşık %30’unu oluşturuyor. Bu rakamlara bakıldığında WordPress’in internet siteleri açısından önemini anlamak mümkün. WordPress alt yapısını kullanan web siteleri Google’nin web araçlarını kullanır. Bu kullanımı kolaylaştırmak için WordPress’in önemli bir eklentisi olan Site Kiti uzun bir geliştirmeden sonra tüm kullanıcıların kullanımına sunulmuş durumda. İnternette başarılı olmak için Site kiti birçok yönüyle kullanıcılara çözüm olma olanağını tanımıştır.

Google Site Kit Nedir?

Site Kit, Google’ın resmi WordPress eklentisidir. Ziyaretçilerinizin websitenizi nasıl bulduklarını ve hangi sayfaları daha sıklıkla ziyaret ettiklerini analiz etmenize yarayan bir Google aracıdır. Ayrıca Google Site Kit ile Adsense gelirlerinizide günlük, haftalık ve aylık olarak kontrol edebilirsiniz.

Kullanıcıların ücretsiz olarak yararlanacağı bu Kit Google tarafından direk WordPress’de geçerli olacak güncel bilgileri sağlamaktadır. Site Kiti Analytics, Adsense, Search Console (Arama Konsolu), PageSpeed Insights gibi Google araçlarının WordPress tarafından rahatlıkla kullanılabilmesini sağlıyor. Bu araçları WordPress Kullanıcılarına sunan Google son olarak Optimize ve Tag Manager araçlarını da kite ekleyerek toplamda 6 web aracını kullanıcıları sunmuş oldu.

Google WordPress Site Kiti araçları, kullanıcıların şu işlemleri yapmalarına olanak tanımaktadır.

  1. Analytics: ziyaretçilerin web sitesinde nasıl gezdiğini ve web sitesini tamamlaması için belirlenen hedeflerin izlenmesini ve keşfedilmesi mı sağlar.
  2. AdSense: Web sitesinin sahibine ne kadar kazandırdığını takip etmesini sağlar.
  3. Arama Konsolu: Bu araç ile web sitesinin Google aramada sayfayı nasıl aradığı ve nasıl keşfettiğini kullanıcıların öğrenmesini sağlar. Arama sonuçlarında elde edilen verilerle kaç ziyaretçinin web sitesine baktığını ve bu ziyaretçilerin web sitesine ulaşmak için hangi sorguyu kullandıklarını öğrenilmesi sağlanır.
  4. PageSpeed ​​Insights: Bu araç ile web siteleri sahipleri, sayfalarının performansını artırma şansına sahip olabilirler. Bu araç sitenin diğer sitelere kıyasla performansının nasıl olduğunu gösterir. Diğer siteler ile yapılan performans kıyaslamasından sonra PageSpeed Insights’in sağlayacağı verilerle performanslarını artırabilir.
  5. Etiket Yöneticisi: Web sitesi sahipleri etiket yöneticisi ile var olan etiketlerini ayarlamak için, herhangi bir kod düzenlemesine gerek kalmadan Site Kitini kullanarak gerçekleştirebilirler. Site Kiti ile yapılan bu düzenlemeden sonra etiketler Etkiket Yöneticisinden yönetilir.
  6. Optimize et: A/B testlerini Yapmak için Optimize et aracı ile kod kullanmadan buradan gerçekleştirmek mümkün.

Google servislerini kullanan WordPress kullanıcıları bu Site Kiti ve araçlarını kullanarak web sitesinin gelir, performans ve kitle gibi detayları kolayca yönetmeyi ve takip etmeyi sağlamaktadır.  

Google Site Kit Nasıl Kullanılır?

Site Kit eklentisi diğer WordPress eklentileri ile aynı mantıkta çalışır. WordPress sitenize eklentiyi kurmanız ve ardından yetkilendirmeleri yapmanız yeterli olacaktır.

  • Site Kit by Google resmi WordPress eklentisini indirin.
  • WordPress yönetim paneli → Yeni Ekle → Yükle alanından indirdiğiniz eklentiyi yükleyin
  • Eklentiyi etkinleştirin
  • Eklenti aktif edildikten sonra yönetim panelinizde Site Kit “Congratulations, the Site Kit plugin is now activated.” ve GO TO DASHBOARD butonu gelecektir.
Google Site Kit Nasıl Kullanılır?

Yönetim paneli → Site Kit sekmesini ziyaret edin ardından açılan sayfada START SETUP butonuna basın.

START SETUP butonuna bastıktan sonra Google resmi sayfasına yönlendirilirsiniz. Burada sizden Analytics, Adsense ve Search Console hesaplarınızın olduğu Google hesabınıza giriş yapmanız istenir. Lütfen tüm servislerin aynı Google hesabı altında olmasına özen gösterin. Sign in With Google butonuna basın.

site kit kurulumu

Bu işlemin ardından yönlendiğiniz panelden Google hesabınızı seçin. Eğer giriş yapılmadıysa lütfen giriş yapın.

Tüm seçeneklere izin verdikten sonra karşınıza “Allow” butonu gelecektir. Tıkladıktan sonra kurulumun başarılı olduğunu belirten sayfa karşınıza gelir. “Go to my Dashboard” butonuna basarak sitenize geri dönün.

WordPress yönetim panelinize geri döndüğünüzde karşınıza gelen ekranda Search Console “connected” olarak göreceksiniz. Eğer diğer uygulamalarında bağlanmasını istiyorsanız “connect service” butonlarından diğer servisleride bağlayın.

Tüm servisleri düzgün bir şekilde bağladıysanız sorunsuz bir şekilde sistem çalışacaktır. Yönetim panelinizden Site Kit > Dashboard sekmesini tıkladığınızda tüm istatistikleri bu alanda görebilirsiniz. Ayrıca WordPress yönetim çubuğunda yer alan Site Kit butonunun üzerine geldiğinizde ilgili sayfa ile alakalı istatistiklere kolayca ulaşabilirsiniz. Bu uygulama ile tüm sitenizin nasıl çalıştığını görmek için tek bir gösterge tablosuna erişebilir ve belirli bir sayfanın nasıl çalıştığını doğrudan WordPress yönetici çubuğunda görebilirsiniz.

Sonuç

Eğer websitenizin analizlerini kontrol etmek için tüm Google sitelerini tek tek ziyaret etmek sizin için aşırı yük oluyorsa, Google Site Kit WordPress eklentisini kullanabilirsiniz. Bu sayede hangi sayfanızın ne kadar ziyaret aldığını ve Google’daki varlığını tespit edebilirsiniz. Uygulamanın kurulum ve kullanımı hakkında aklınıza takılan tüm soruları yorum alanından bana iletebilirsiniz.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

One thought on “Google Site Kit WordPress Eklentisi Kurulum ve Kullanımı

  1. Selam. Öcelikle yardım severliyiniz için teşekkür ederim. Adsense bağlanma aşamasında sorun yaşıyorum. Şöyleki müşteri bilgileri anketinde eyalet seçme talebi var ve bunlar sadece Birleşik devletlere ait eyaletler. Anketi doldurup gönderemiyorum. Acaba bunu nasıl hall ederim?..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir