WooCommerce Nedir ve Nasıl Kullanılır

WooCommerce dünyanın en popüler e-ticaret altyapılarından birisidir. Türkçe dil desteği vardır ve Türkiye’de de binlerce e-ticaret sitesinde WooCommerce altyapısı kullanılmaktadır. Eğer sizde e-ticarete yeni giriş yapan bir işletme sahibiyseniz WooCommerce düşük maliyeti, kullanıcı dostu ara yüzü, binlerce şablon desteği ve Türkiye’deki ödeme alt yapılarına tam uyumu ile sizin için en uygun e-ticaret alt yapısı olacaktır.

Kullanıcıların WooCommerce alt yapısını neden bu kadar çok sevdiklerinin yanıtı aslında çok basit. Karmaşık e-ticaret altyapılarına oranla bu sistemin yönetim paneli oldukça basit bir kullanım sunmakta. Hem müşteri açısından hızlı ve kullanışlı bir ödeme sistemi, hemde yönetici alanında bir e-ticaret sitesinde ihtiyaç duyulan neredeyse tüm özellikleri harika bir deneyim ile yaşatması bu eklentinin çok tercih edilmesinin en önemli nedenlerindendir sadece biri.

Gün, ay, yıl ve ürün bazlı raporlama sunmasıda oldukça önemli. Bu sayede e-ticaret sitesi sahipleri hangi dönemlerde hangi ürünlerden ne kadar satış elde ettiklerini raporlayarak gerçekleşecek kampanyalarını buna göre planlayabiliyorlar. Peki artısıyla eksisiyle WooCommerce nedir gelin hep birlikte inceleyelim.

WooCommerce Nedir?

Dünyanın en çok tercih edilen e-ticaret alt yapısı olan WooCommerce, WordPress geliştiricileri tarafından geliştirilmiş açık kaynak kod kaynaklı e-ticaret eklentisidir. Resmi olarak WooCommerce firması tarafından geliştirilen bu eklenti Automattic tarafından satın alınmış ve WordPress sistemine tam entegre edilmiştir. 27 Eylül 2010 tarihinde WooThemes tarafından geliştirilen bu eklenti, 2015 Mayıs ayında Automattic bünyesine dahil olmuştur.

Toplamda 63 dil seçeneği olan bu eklenti açık kaynak olması sebebi ile WordPress geliştiricileri tarafından sürekli güncellenmekte ve farklı ihtiyaçlara özel modüller geliştirilmekte.

WooCommerce İstatistikleri

Aşağıdaki infografikte WooCommerce’nin toplam indirilme, kullanım ve popülerliğini grafiklerle anlatmaya çalıştım. 2020 yılı istatistiklerine göre WooCommerce en yakın rakibi Shopify’den 5 puan daha fazla bir popülerliğe sahip.

Tüm zamanlara bakıldığında toplam indirilme sayısı 82 milyon olan WooCommerce, şu anda 3.9 milyon e-ticaret sitesi tarafından aktif olarak kullanılmakta. Hali hazırda 2000 den fazla tema desteği olan WooCommerce için en popüler temalar Avada, Flatsome, Woodmart temasıdır. 6000 üzerinde WooCommerce uyumlu WordPress eklentisinin yanı sıra 3000 üzerinde de modül WooCommerce ile tam uyum halinde çalışmaktadır. WordPress resmi eklentiler sayfasında yer alan WooCommerce ücretsiz eklentilerinden faydalanabilir yada resmi sitesinde satışa sunulan uyumlu modüller ile e-ticaret sitenizi geliştirebilirsiniz.

WooCommerce İstatistikleri (infografik)
WooCommerce İstatistikleri (infografik)

WooCommerce Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

Yukarıda paylaştığım istatistiklerin ardından sıra geldi bu muhteşem alt yapının nasıl kurulup kullanıldığına. Daha önce sizlere WordPress nedir ve nasıl kullanılır adlı bir içerik hazırlamıştım. WooCommerce alt yapısını kullanmadan önce mutlaka WordPress’e hakim olmalı ve WooCommerce e-ticaret eklentisinin çalışabilmesi için WordPress alt yapısının kurulu olmasına dikkat etmelisiniz. Zira bu eklenti bir içerik yönetim sistemi değil, WordPress’e entegre edilen bir e-ticaret modülüdür.

WooCommerce Nasıl Kurulur?

WordPress kurulumunu gerçekleştirdikten sonra yönetim panelinizden Eklentiler > Yeni Ekle alanını ziyaret etmelisiniz. Burada yer alan arama kısmına WooCommerce yazarak eklentiyi bularak kurun ve etkinleştirin.

WooCommerce Nasıl Kurulur?

Eklentiyi yükleyip aktif ettikten sonra karşınıza Setup Wizard yani başlangıç kılavuzu gelecektir. Burada yer alan adımları mutlaka doldurmanızı tavsiye ederim çünkü bu alanlar e-ticaret sisteminizin alt yapısını oluşturacaktır.

WooCommerce Tema Seçimi

Tüm alanları eksiksiz doldurup son adıma geldiğinizde WooCommerce size hangi temayı kullanmak istediğinizi soracaktır. WooCommerce varsayılan teması StoreFront ile devam edebilir yada ThemeForest üzerinde yer alan WooCommerce temalarına göz atabilirsiniz. Eğer e-ticaret siteniz için şu anda bir bütçe ayırmadıysanız ücretsiz tema üzerinden devam edebilirsiniz.

Tema seçimlerinde mutlaka beğendiğiniz temanın mobil cihazlara uyumlu olup olmadığını kontrol ediniz. Ayrıca GTMetrix ve Google Page Speed sitelerinden temayı satın almadan önce mutlaka demo sitenin hız testini gerçekleştirin. GTMetrix değerli minimum seviyesinde olmalı. İşinizi en iyi yansıtacak tema seçimini yapmak için ThemeForest sitesinde WordPress kategorisini ardından eCommerce alt kategorisini tıklayarak örneğin “Furniture” araması gerçekleştirin. Bu sayede mobilya ve ev dekorasyonu ile ilgili temalar listelenecektir. Buradaki “Furniture” tamamen örnek bir aramadır, siz kendi işiniz ile alakalı aramalar gerçekleştirebilirsiniz.

WooCommerce Tema Seçimi

WooCommerce Ayarları

Yukarıda paylaştığım videoda bu sistemin nasıl ayarlandığına göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca aşağıdaki listede WooCommerce’e ait tüm ayarları listelemeye çalışacağım;

WooCommerce Menüsü

Siparişler: Bu alanda sitenizde gerçekleştirdiğiniz satışların detaylarını görebilirsiniz. Müşterilerinizin hangi ürünleri aldığı, müşteri adres ve fatura bilgileri bu alanda yer almaktadır.

Raporlar: Bu sekmeden Yıl, Ay, Gün ve belirli tarih aralıklarında gerçekleştirdiğiniz satışların istatistiklerini göreceksiniz. Ayrıca müşteri ve stok istatistikleride bu alanda yer almaktadır.

Ayarlar: Bu sekme e-ticaret sitenizin tüm ayarlarının yapıldığı yerdir. Buradaki ayarları tek tek listelemek gerekirse;

  • Genel: Burada firmanıza ait adres bilgileri, gönderim konumları, para birimi ayarları ve kargo, kupon etkinleştirme ayarlarınız yer almaktadır.
  • Ürünler: Burada mağaza sayfanızı ekleyerek ağırlık ölçü birimlerini ekliyorsunuz. Ayrıca ürünlerinizde yorumları aktif etme alanınıda burada bulabilirsiniz.
  • Gönderim: Bu sekmede, sitenizden yapılan satışları göndereceğiniz kargo ücretlerini ve kargo seçeneklerini ayarlıyorsunuz.
  • Ödemeler: E-ticaret sitenizde gerçekleştirdiğiniz satışları buradaki ödeme yöntemleri ile alıyorsunuz. Varsayılan olarak banka havalesi / eft, kapıda ödeme, çek ödemeleri ve Paypal olsada, PayTR ve iyzico’yu da kolaylıkla entegre edebiliyorsunuz. iyzico WooCommerce entegrasyonu için hazırladığım sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
  • Hesaplar ve gizlilik: Bu sekmede yer alan ayarlar ile sitenizin gizlilik politikası, satış sözleşmesi ayarlamalarını yapabilirsiniz. Ayrıca bu alanda kullanıcıların hesap açma ve hesap silme özelliklerinide aktif edebilirsiniz.
  • E-Postalar: Burada yer alan bilgilerde müşterilerimize ve kendimize sipariş geldiğinde hangi posta adresleri üzerinden geleceğini ve diğer ayarlamaları yapıyoruz.
  • Entegrasyon: Bu alanda coğrafi konuma göre algılama sağlayan MaxMind ayarları ve eğer aktif ettiyseniz Facebook piksel ayarlarınız yer almaktadır.
  • Gelişmiş: Gelişmiş ayarların yer aldığı bu alanda sepet, ödeme, hesabım ve şartlar sayfasını seçebilirsiniz. Ayrıca WooCommerce uç noktalarıda burada yer almaktadır.

Durum: Bu alanda yer alan ayarlar ve bilgilendirmeler sitenizin alt yapısına dair teknik bilgiler yer almaktadır. Ayrıca bu alanda yer alan Araçlar sekmesinde yer alan uygulamalar ile e-ticaret sitenizin çerezlerini temizleyebilir ve mağaza görsellerinizi yeniden oluşturabilirsiniz.

Uzantılar: WooCommerce resmi sitesinde yer alan ücretli modüllerin yer aldığı alandır.

Pano: Sitenizde yaptığınız satışları grafik olarak bu alanda bulabilirsiniz. Tarih seçerek zamanı daraltıp genişletebilirsiniz.

Müşteriler: Bu sekmede bugüne kadar sitenizden sipariş vermiş tüm müşterilerinizin bilgileri yer almaktadır. Sitenizden ne kadar sipariş verdiklerini, hangi ülkeden girdiklerinide bu alanda bulacaksınız.

Ürünler Menüsü

Tüm ürünler: Bu alanda yer alan sekmelerde yeni ürün ekleyebilir, ürünlerinizi içe aktarıp dışa aktarabilirsiniz. Ayrıca stok kontrollerinizi de buradan yapmalısınız.

Yeni ekle: Sitenize ürün girişlerini buradan yapmalısınız.

Kategoriler: Sitenizde yapacağınız ürünlerin kategorilerini buradan ekliyorsunuz. İlk önce kategorilerinizi eklemelisiniz ardından ürün girişlerine başlayabilirsiniz.

Etiketler: Ürün eklerken sağ alandan “Ürün etiketleri” girdiğinizde tüm etiketler burada listelenir.

Nitelikler: Ürünlerinize farklı varyasyonlar eklemenize olanak sağlayan alandır. Burada yer alan formdan ilk önce nitelik oluşturmalısınız ve arından niteliğe uygun varyasyonları eklemelisiniz. Örneğin ilk önce “Beden” adında bir nitelik oluşturmalısınız, daha sonra terimleri eklemelisiniz (örnek: s,m,l,xl vb.).

Tavsiye Edilen Eklentiler

WooCommerce ayarlarınızı tanıdıktan sonra kullanmanız gereken bazı modül ve eklentilerden bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim bu eklentiler zorunlu değildir fakat kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Jetpack (Ücretsiz)

Jetpack eklentisi, Automattic tarafından geliştirilen WordPress’in varsayılan eklentilerinden birisidir. Jetpack eklentisini kullanarak WooCommerce mobil uygulamalarını telefonunuza kurabilir ve bu sayede satışlarınızı cep telefonunuzdan yada tabletlerinizden kontrol edebilirsiniz. Jetpack ayrıca e-ticaret sitenizi optimize eder ve sitenizin daha hızlı açılmasına yardımcı olan fonksiyonları etkinleştirir.

Facebook for WooCommerce (Ücretsiz)

WooCommerce tarafından geliştirilmiş resmi Facebook eklentisidir. Bu eklenti sayesinde ürünlerinizi Facebook kataloğunuza sadece tek bir tık ile ekleyebilirsiniz. Bu sayede çok yakında Türkiye’de aktif olacak olan Instagram Shopping özelliğinide kullanmış olursunuz. Facebook for WooCommerce eklentisi ayrıca piksel ile müşteri davranışlarınızı ölçer ve bu sayede çok daha verimli reklamlar oluşturmanıza olanak sağlar.

Yoast SEO (Ücretsiz)

Yoast SEO eklentisi ile websitenizi Google’da görünür kılabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde site haritası oluşturabilir, tüm ürün kategorilerinize ve ürünlerinize ayrı ayrı meta başlık, açıklama ve sosyal medya görselleri ekleyebilirsiniz. WordPress SEO eklentileri adlı makalemi mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Hatırlatma: Daha önce WooCommerce için muhteşem bir özellik olan sayfa indikçe yüklenen ürünler hakkında bir makale hazırlamıştım. O yazıyıda okumayı sakın ihmal etmeyin.

WooCommerce Nasıl Kullanılır?

WooCommerce 0 Türkçe bir eklenti olduğu için kullanımı oldukça basittir. Yukarıda bahsettiğim tüm ayarlı yaptıktan sonra işe “Ürünler > Yeni Ekle” sekmesini ziyaret ederek ilk ürününüzü eklemekten başlayabilirsiniz.

Eğer WooCommerce ile henüz tanışmadıysanız sizin için bir eğitim videosu hazırladım. Aşağıdaki videoda WooCommerce nedir ve nasıl kullanılır anlatmaya çalıştım. Videoyu izleyerek bu eklenti hakkında ön bilgi sahibi olabilirsiniz. Youtube kanalıma da abone olmayı lütfen unutmayın.

Sonuç

Benim WooCommerce için anlatacaklarım bu kadar. wp.com.tr blogumda sürekli olarak WordPress ve WooCommerce ile ilgili yardımcı içerikler paylaşıyorum. wpservis.com/woocommerce sayfasını ziyaret ederek bu içeriklere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm konu başlıklarını yorum alanından bana iletirseniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir