WordPress Siteye Yabancı Dil Seçeneği Nasıl Eklenir

Kurumsal websitenizde, online alışveriş mağazanızda yada blogunuzdaki makaleler yurtdışındaki yabancılar tarafından da rahatlıkla okunsun istiyorsanız WordPress sitenize farklı dil seçenekleri eklemeniz gerekli.

Bugün sizlere WordPress için geliştirilen ve Google Translate aracılığı ile sitenizdeki tüm yazıları ve sayfaları otomatik olarak farklı dillere çeviren bir eklentiden bahsedeceğim. Edvard Ananyan tarafından geliştirilen ve yaklaşık 7 senedir tüm dünyada 500.000 üzerinden website tarafından kullanılan Gtranslate eklentisi toplamda 101 farklı ülkeye ait dil seçeneğini WordPress kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Üstelik eklentinin kullanımıda oldukça basit. Herhangi bir kod bilgisine gerek kalmadan eklentiyi kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Temanızın desteklediği menü pozisyonlarından birinde farklı tarzda dil seçeneklerini gösterebilirsiniz.

Yabancı dil seçeneği hangi siteler için uygundur?

Gtranslate eklentisi, yurtdışında belli bir müşteri potansiyeli olan kurum ve kuruluşlar için ideal bir eklentidir. Örnek vermek gerekirse eğer Arap müşterilerine hizmet vermeyi hedefleyen bir emlak siteniz yada VIP transfer hizmeti sunduğunuz bir şirketiniz varsa yabancı dil seçeneği sizin çok büyük fırsat olacaktır. Özellikle orta doğu ülkelerinde yaşayan insanların İngilizce yada Türkçe dil ile hizmet veren sitelerden ziyade kendi dillerini tercih edecekleri websiteleri aramaktadırlar. Eğer websitenizin bir köşesinde farklı dil seçenekleri sunan bir alan bulundurursanız, yurtdışından gelecek ziyaretçileride potansiyel müşteriye dönüştürebilirsiniz.

Başlamadan önce konu ile alakalı bir video derse ihtiyacınız varsa aşağıdaki videodan WordPress siteye yabancı dil seçeneği nasıl eklenir öğrenebilirsiniz.

WordPress Siteye Farklı Dil Seçeneği Nasıl Eklenir?

Bu sorunun cevabı oldukça basit. Eğer WordPress dil seçeneği nasıl eklenir diye aklınızda soru işaretleri varsa bugün sizlerle paylaşacağımız eklenti sayesinde websitelerinize ücretsiz yabancı dil seçeneği ekleyebileceksiniz.

1. Seçenek : Eğer FTP/CPanel aracılığı ile eklenti yüklemesini tercih ediyorsanız bu linkten https://tr.wordpress.org/plugins/gtranslate/ eklentiyi bilgisayarınıza indirdikten sonra public_html > wp-content > plugins klasörüne yükleyin.

2. Seçenek : Eğer WordPress yönetim paneliniz üzerinden eklenti yüklemeyi tercih ediyorsanız Eklentiler > Yeni Ekle seçeneğini tıkladıktan sonra “Eklentilerde Ara” alanına gtranslate yazalım ve eklentiyi yükle butonunun ardından aktif edelim.

Eklentiyi aktif ettikten sonra Ayarlar > Gtranslate sekmesini ziyaret edelim. Eklentimizin tüm ayarları bu sayfada yer almaktadır. Aşağıda sizler için eklentiye ait tüm ayarları detaylı bir şekilde ayarlamaya çalıştık;

  1. Widget look: Eklentinin sitenizin ön alanında ne şekilde görüntüleneceğini seçiniz (Açılır menü, sadece bayrak, bayrak ve açılır menü vb.) ayrıca sağ alandan Widget preview sekmesinde eklentinin ne şekilde görüntüleneceğini görebilirsiniz.
  2. Translate from: Eklentinin hangi dil seçeneğini varsayılan olarak seçeceğini belirleyeniz (varsayılan Türkçe)
  3. * Sub-directory URL structure: Bu seçenek ücretli versiyon için geçerli olan alandır. Alt bağlantılarınıza özel bağlantı belirlemenizi sağlayacaktır.
  4. * Sub-domain URL structure: Bu seçenek ücretli versiyon için geçerli olan alandır. Alt alan adı olarak özel bağlantı belirlemenizi sağlayacaktır.
  5. Analytics: Sitenizdeki dil seçeneğinin kullanımına dair analiz yapmanızı sağlayacaktır.
  6. Auto switch to browser language: Tarayıcı dilinin otomatik çevrilmesine olanak sağlayacaktır. (Sitenizin başlık ve açıklama alanları)
  7. Show in menu: Temanızın desteklediği menü alanlarında gösterilcek alanı belirleyin.
  8. Show floating language selector: Dil seçeneğinin sitenizin ön alanında sabitlenmiş olarak gösterilme pozisyonları
  9. Show native language names: Yerel dil isimleri gösterilsin mi? Örnek Turkish yerine Türkçe.
  10. Flag languages: Hangi dillerin gösterilmesini istiyorsanız bu alandan belirleyebilirsiniz. İsterseniz tamamını seçebilirsiniz, dilerseniz de istediğiniz belli başlı dil seçeneklerini seçebilirsiniz. Örnek : Arapça, Almanca, Fransızca vb.

Eğer kullandığınız tema herhangi bir menü desteklemiyorsa “Widget code (for advanced users)” alanında bulunan kodları sitenizin istediğiniz bir alanına ekleyerek dil seçeneklerini gösterebilirsiniz. Bu dosya genellikle header.php yada footer.php dosyası olacaktır. Yada bileşenler alanından da HTML kodu olarak ekleyebilirsiniz.

Konu ile alakalı yardıma ihtiyaç duyarsanız WordPress Destek sitemizden yardım talep edebilirsiniz. Eğer eksik bıraktığımız bir alan varsa lütfen yorumlarınızda bizimle paylaşın.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir