WordPress SEO Nasıl Yapılır

WordPress SEO yapabilmeniz için bilmeniz gereken bazı önemli hususlar var. SEO yani arama motoru optimizasyonu, Google ve benzeri arama motorlarının websitenizi daha iyi bir şekilde analiz edebilmesine yani tarayabilmesine yardımcı olan ve arama motorlarının isteklerine uygun hale getirilerek internet sitelerinin optimize edilmesine yardımcı olan kriterlerinin tamamına verilen isimdir.

Yani SEO’nuz ne kadar güçlü ise Google aramalarında ön sıralarda çıkmanız o kadar rahat olacaktır. Bununla orantılı olarak websitenizden elde ettiğiniz gelirde organik bir şekilde büyüme sağlayacaktır. Kişisel bloglardan ziyade e-ticaret siteleri ve kurumsal websitelerinin en çok dikkat etmeleri gereken husus SEO’dur. WordPress SEO işlemleri sandığınız kadar zor değil. Websitenize ekleyeceğiniz SEO eklentileri sayesinde tüm adımları rahatlıkla tamamlayabilir ve Google dostu bir site hazırlayabilirsiniz.

En İyi SEO Eklentisi Hangisi?

Bu, websitenizin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösteren bir husustur. Ben bir çok SEO eklentisi test etmeme rağmen en çok verimi Yoast SEO eklentisinden aldım. Yoast SEO WordPress eklentisi, kullanıcılarına dinamik ve pratik olarak neler yapacaklarını kolay bir şekilde anlatır. Hızlı kurulum sihirbazı sayesinde herhangi kod bilgisine ihtiyacınız olmadan bu eklentinin tüm kurulumlarını rahatlıkla yapmanız mümkün.

Şu anda ücretsiz eklentiler arasında Yoast SEO’nun en büyük rakibi All In One SEO eklentisidir. All In One SEO ve Yoast SEO karşılaştırması yaptığım içeriğe mutlaka göz atın.

WordPress SEO Eklentileri

Aşağıdaki listede WordPress ücretsiz SEO eklentilerinin yer aldığı bir liste bulacaksınız. Bu eklentiler kullanıcılara websitelerindeki tüm SEO işlemlerini yapmalarına olanak sağlar. Listenin tamamı için WordPress SEO eklentileri adlı içeriğe göz atın.

  • Yoast SEO
  • All in One SEO
  • SEMRush
  • Rank Math
  • Squirrly SEO
  • Broken Link Checker
  • Google Keyword Planner
  • SEOPress
  • EO Framework

WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Daha önce Youtube kanalım üzerinden paylaştığım WordPress SEO nasıl yapılır hakkındaki videoyu aşağıda paylaşıyorum. Bu videoda Yoast SEO eklentisinin kurulum ve kullanımından bahsettim. Buna alternatif olarak diğer eklentiler hakkında da videolar çok yakın zamanda Youtube kanalımda yer alacak.

Başarılı bir website için SEO en önemli kriterdir. İster kurumsal websiteniz olsun isterse e-ticaret, mutlaka sitenizin SEO’sunu tam olarak hazırlamanız gerekli. Aşağıda sizler için uygulamanız gereken bazı hususlardan bahsedeceğim.

Organik Olun

Arama motorları, dünyanın en başarılı geliştiricileri tarafından geliştirilen sistemlerdir. Bu sistemleri kandırmaya çalışmayın. Yapacağınız tüm SEO çalışmalarında organik olmaya özen gösterin. Sitenizin içeriği ile alakalı olmayan meta başlık ve açıklamalardan uzak durun. Websitenizle alakası olmayan içeriklerden geri bağlantı (backlink) satın almayın.

Site Hızı Çok Önemli

Bir websitesinin arama motorlarında ön sıralarda yer almasını sağlayan en büyük kriterlerin başında site hızı gelmekte. Kendinizden baz alarak bir düşünün, Google’ı açtınız ve bir arama gerçekleştirdiniz. Tıkladığınız ilk site 3-4 saniye içerisinde açılmazsa hemen başka bir siteyi ziyaret edersiniz.

Bu yüzden websitenizin hızı en önemli kriter diyebiliriz. Aylarca uğraşarak iyi bir yer edindiniz fakat bazı sorunlar yüzünden websitenizdeki hız problemeni çözemiyorsanız muhtemelen Google üzerinde sıralama kaybedersiniz.

Site hızınızı test edebilmeniz için GTMetrix ve Google Page Speed Insight araçlarından faydalanabilirsiniz. Eğer websitenizin hız değerleri oldukça düşükse sitenizdeki hız sorunlarını mutlaka düzeltin. Bu sorunları nasıl düzelteceğinizi bilmiyorsanız bir WordPress destek uzmanından yardım alın.

Mobil Görünüme Özen Gösterin

Site hızı kadar önem arz eden bir diğer husus ise mobil görünümdür. Eğer websiteniz Responsive, AMP yada mobil sayfa desteği sunmuyorsa, arama motorlarının gözünde siteniz önem kaybedecektir. Özellikle e-ticaret sitelerinin neredeyse ‘i mobil cihazlardan gelen müşteriler ile gelir elde etmekte. O yüzden websitenizin mobil cihazlara uyumlu olup olmadığını mutlaka test edin.

Bu testi gerçekleştirmek için Google tarafından geliştirilen Mobil Uyumluluk aracını kullanabilirsiniz. Aşağıdaki görselde bir e-ticaret sitesine gelen trafiğe örnek olarak bakabilirsiniz.

Mobil Görünüme Özen Gösterin

Görsellere Önem Verin

Yukarıda bahsettiğim site hızını etkileyen en önemli faktörlerin başında görseller gelmekte. Eğer yüksek boyutlu ve arama motorları tarafından tercih edilmeyen görsel formatları kullanırsanız websitenizin açılma hızı oldukça düşecek buda sıralama kaybetmenize neden olacaktır. Görsel optimizasyonu hakkında derinlemesine bir analiz yapmanızı sağlayan ve sitenizdeki görselleri nasıl optimize edebileceğinizi anlattım blog içeriğine mutlaka göz atın.

wp-gorsel-sikistirma

Websitenizde kullanacağınız görsellerde mutlaka doğru ebatı kullanmaya özen gösterin. Örneği bir slide alanında yer alan görsel ebatı 1500px iken o alana 4000px değerinde bir görsel eklemenizin size zararı büyük olacaktır.

Mutlaka görsellerinizi jpg formatında kullanın. Çok fazla png formatı kullanmamaya özen gösterin ve mutlaka ShortPixel, Imagify ve benzeri görsel optimizasyon eklentilerinden faydalanın.

Her Zaman Güncel Kalın

Arama motorları güncel websitelerine çok değer verir. Bu yüzden haber siteleri ve magazin siteleri her zaman ön sıralarda yer almakta. Websitenizi güncel tutun. Bir günde yüzlerce ürün yada içerik eklemektense, günlük belirli bir limitte ve mümkünse hep aynı saat aralıklarında paylaşım yapmaya özen gösterin.

Bu sayede arama motorlarına ait örümcekleri sitenizin sürekli güncel olduğuna dair bilgilendirmiş ve hep aynı saatlerde içerik yayınlayarak bu örümceklerin bir alışkanlık edinerek sitenizi düzenli bir şekilde ziyaret etmelerini sağlamış olacaksınız.

Kategorilerinize İçerik Girin

Bir e-ticaret sitesi olduğunuzu varsayalım. Websitenizdeki ürünlerinizi kategorilere ayırdınız ve en çok ziyaretçiyi bu kategorilerden bekliyorsunuz. WooCommerce kullanıyorsanız kategori sayfanızda direk olarak ürünler yer alır. Buda kategori sayfalarınızda içerik eksikliğine neden olacaktır. Mutlaka her kategorinize o kategorinin açıklamasını girmeye özen gösterin. Örnek bir kullanım için aşağıdaki görsele göz atın;

Kategorilerinize İçerik Girin

Buna ek olarak Yoast SEO’nun sizlere sunduğu en değerli araçlardan olan snippet aracını kullanarak tüm kategori ve etiketlerinize SEO meta açıklama ve başlık ekleyin. Örnek kullanım için aşağıdaki görsele göz atın;

SEO Kategori ayarları

Rakip Analizini İyi Yapın

SEO için bir diğer önemli kriter ise rakip analizidir. Rakiplerinizin arama motorları için neler yaptıklarını iyi analiz etmelisiniz. İnternet üzerindeki varlığınız doğru rakip analizleri ile mümkün olacaktır. Bunun için Semrush, Moz, aHrefs ve benzeri araçları kullanın. Rakiplerinizin nerelerde aktif olduklarını, nerelerden geri bağlantı aldıklarını test edin.

Ve mutlaka taklitçilikten uzak durun. Rakiplerinizin arama motorlarında kullandıkları meta açıklama ve başlıkları sakın kullanmayın. Bunun yerine işletmenizi anlatan organik kelimelere yer verin.

Spamdan Uzak Durun

Bazı kullanıcılar websitelerinin arama motorlarında yer alması için spam uygulamaktadırlar. Siz bu hataya sakın düşmeyin. Spam işlemler kısa vadede işinize yarayabilir fakat uzun vadede websitenizin arama motorlarından komple kaldırılmasına neden olacaktır. Spam kullanımına örnek vermek gerekirse;

  • Tekrarlanan içeriklerden uzak durun
  • Kopyala yapıştır içerikleri sitenize eklemeyin
  • İçeriklerinize yüzlerce etiket eklemekten kaçının ve maksimum 3 ila 5 etiket kullanın
  • Aynı meta başlık ve açıklama kullanımından uzak durun
  • Sizinle alakası olmayan websitelerinden backlink almayın
  • Zararlı geri bağlantıları (backlink) disavow özelliğini kullanarak Google Search Console üzerinden kaldırın

Sabır Olun

SEO’da başarılı olmak için zamana ihtiyacınız var. O yüzden sabırlı olun ve mutlaka özgünlüğünüzü koruyun. Sitenizin SEO işlemlerini yapmanıza rağmen Google’da ön sıralarda çıkmıyor olması gayet normal bir durum. Yaptığınız çalışmalarda özverili davranın ve sabırlı olun. Arama motorları hak ettiğiniz değeri size mutlaka verecektir.

Bir e-ticaret sitesinin Google aramalarında ön sıralarda çıkması iyi bir SEO ile mümkün olur. Bunun içinde en az 6 ay ila 1 yıl gerekmektedir. Şunu aklınızdan çıkarmayın; eğer Google aramalarında ilk 3’te yada ilk sayfada yer almak bu kadar kolay olsaydı herkes sizinle aynı sektörü tercih eder ve bir girişime imza atardı.

Benim WordPress SEO hakkında anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Kendi bilgi ve tecrübelerimi paylaştığım bu içeriğe sizde katkıda bulunmak istiyorsanız lütfen yorum alanını kullanın.

WordPress ile hazırlanmış harika bir websitesine sahip olmak ister misin? Hemen iletişime geç!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Halim
Halim
WordPress ve web tasarım uzmanıdır. Eğitim videoları 500.000’in üzerinde izlenme almıştır. Türkiye’nin en iyi WordPress destek sitelerinden WP Servis‘in kurucusu ve sektörün gelişmesi için gece gündüz çalışan genç bir girişimcidir.

One thought on “WordPress SEO Nasıl Yapılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir